Sabor

Vukovac: Kaotično stanje u govedarskom sektoru

Agrovijesti
Ružica Vukovac Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Saborska zastupnica Mosta Ružica Vukovac upozorila je danas na kaotično stanje u govedarskom sektoru, rekavši kako je 3.500 muznih krava od početka ove godine poslano u klaonice

"Drastično se smanjuje opseg stočarske proizvodnje na obiteljskim gospodarstvima u zadnjih dvadesetak godina, što je rezultat neprimjerene agrarne politike koja nije uzimala u obzir specifičnosti malih posjeda, starijeg stanovništva i niže razine obrazovanja. Od takvih se ljudi pokušalo stvoriti proizvođače koji će biti konkurentni proizvođačima razvijenih zemalja koji posluju u uređenom tržišnom okruženju", rekla je Vukovac nakon stanke koju je zatražila na početku zasjedanja, donosi HINA.

Mali su proizvođači, kaže, prepušteni na milost i nemilost tržišne utrke, iako se već u startu znalo da su gubitnici. "Rezultati toga su poražavajući. Broj proizvođača mlijeka pao je sa 68.000 u 2011. godini na manje od 4000, a ta brojka se i dalje smanjuje", upozorila je. Država bi, smatra Vukovac, trebala podržati pregovaračko organiziranje malih proizvođača mlijeka jer se veliki otkupljivači svim sredstvima, i onim nedozvoljenim, protive promjeni sadašnjeg stanja u kojima su oni "gospodari života i smrti članova obiteljskih gospodarstava koja se bave proizvodnjom mlijeka". Bilježimo slučajeve prijetnji proizvođačima prestankom preuzimanja mlijeka ako se priključe proizvođačkoj organizaciji. Radi se o nekoliko tvrtki koje kontroliraju 70 posto tržišta, a to su Dukat, Vindija, Megle i Belje, tvrdi Vukovac.

Nezavisna saborska zastupnica i predsjednica saborskog Odbora za znanost i obrazovanje Gordana Rusak u ime Kluba HSLS-BUZ zatražila je stanku zbog financiranja znanosti i obrazovanja. Primila je, kaže, peticiju znanstvenika s 5000 potpisa koji traže da se obrazovanje i znanost iz gubitnika pretvore u dobitnike i time sačuva nada u budućnost Hrvatske.

"U prijedlogu proračuna za 2016. sredstva Minstarstva znanosti, obrazovanja i sporta smanjena su za 158 milijuna kuna. Znanost i obrazvanje su među najvećim gubitnicima, a time je najveći gubitnik budućnost Hrvatske", rekla je Rusak pozivajući se na sadržaj peticije.

Za znanost se i do sada izdvajalo iznimno malo sredstava, pa ćemo na takav način od "zemlje znanja" postati "zemlja neznanja i zemlja koja ignorira tu temu", dodala je.

  • Avatar
    limun 18. Ožujak 2016. u 14:35 od zemlje znanja ostaje nam samo neobrađena zemlja
Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje