Projekt

Woodland pellets planira proizvodnju ekološkog gnojiva

Agrovijesti
Ekološka poljoprivreda Fotografija: Pixabay
U organizaciji Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije 15. studenog je u Livnu predstavljen projekt Bio-E ekološka gnojiva tvrtke Woodland pellets iz Drvara.

Predstavnike Woodlanda zanimale su pogodnosti koje Livanjska općina može pružiti za odabir lokacije i ubrzano dobivanje potrebite dokumentacije za mogući brzi početak proizvodnje ekološkog gnojiva, donosi ekapija.

Ministar poljoprivrede Ivica Brešić, načelnik općine Livno Luka Čelan i predsjednik Vlade Hercegbosanske županije Draško Dalić jednoglasno su podržali taj projekt uz naglasak da se sva potrebita dokumentacija može ishoditi u relativno kratkom vremenu.

Projekt je vrijedan 5,7 milijuna eura i u proizvodnji bi posao dobilo oko 40 osoba. Zaštićeni patent projekta Bio-E razvili su vlasnici Bio-E tehnologije iz Milana. Ovo bi bio prvi ovakav projekt na prostorima bivše Jugoslavije, a nositelj cijelog projekta je tvrtka Woodland iz Drvara.

Ekološka gnojiva isključivo bi se proizvodila od kokošjeg izmeta i ekološki su neškodljiva. Godišnja proizvodnja bi bila 60.000 tona. Plasman gnojiva je osiguran i služio bi za povećanje poljoprivredne proizvodnje, a proizvodnja se već odvija u Bugarskoj, Rumunjskoj i Brazilu.

Predstavnici Woodland-a prigodom predstavljanja projekta istaknuli su da im je potrebna lokacija površine 20.000 m2. Nakon predstavljanja projekta sudionici sastanka su obišli industrijsku zonu Brda u središnjem dijelu Livanjskog polja koja značajnim dijelom udovoljava zahtjevima ovog projekta.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje