nove investicije

Wool-line u Hadžićima otvorio pogon za proizvodnju izolacije od ovčje vune

Agrovijesti
Ovce Fotografija: Dino Stanin/PIXSELL
U sarajevskoj općini Hadžići jučer je kompanija Wool-line d.o.o. u suradnji sa udruženjem Green Council otvorila prvi pogon za preradu i proizvodnju izolacijskih panela od lokalne, prirodne ovčje vune u Bosni i Hercegovini.

Posao je u pogonu  dobilo šest osoba koje će raditi na potpuno automatiziranim strojevima, gdje je greška ljudskog faktora svedena na minimum.

Ovaj pogon predstavlja primjer uvođenje suvremenih čistih tehnologija u tretiranje lokalnih, prirodnih materijala i doprinosi ne samo ekonomskom prosperitetu i balansiranom razvoju cijele Bosne i Hercegovine, već utječe i na zaštitu okoliša i zdravlje ljudi.

Direktor firme Wool Line Sarajevo Bahrudin Bojčić  izjavio je  kako je ovo projekt od kojeg će korist imati cijela Bosna i Hercegovina, jer utjče na ruralni razvoj zemje, a  direktnu korist od projekta će imati preko 20.000 stočara, ljudi koji se bave uzgojem ovaca.

"Naš kapacitet proizvodnje je od 2.000 – 2.500 tone vune godišnje, koliko ima na teritoriju BiH", naglašava Bojčić, dodajući kako je ovo jedan novi početak u sektoru izolacija u građevinarstvu na ovom području.

Dodaje, kako je sam proizvod ekološki i idealan za primjenu i ugradnju u montažnim kućicama, građevinastvu, stambenim objektima. Garancija na zaštitu od moljaca i trajnost proizvoda je 50 godina. S obzirom da je ovo novi proizvod na bh. tržištu poslovodstvo tvrtke uspostavilo je kontakte sa inostranim partnerima, te se kako kaže Bojčić čekaju potvrde certifikata i analize.

"Postoji interes i domaćih kompanija za suradnju", kaže Bojčić, napominjući kako je već počela probna proizvodnja.

Predsjednica udruženja Green Council Sanela Klarić kaže kako je ovčja vuna idealan materijal za izolacije u građevinarstvu, naročito zbog dugog vijeka trajanja.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje