Trgovinska politika

WTO odbacio većinu kineskih pritužbi na kvote EU-a na uvoz proizvoda od peradi

Agrovijesti
Piletina Fotografija: Thinkstock
Svjetska trgovinska organizacija (WTO) odbacila je većinu kineskih žalbi na kvote Europske unije na uvoz piletine, usvojivši tek dva dijela pritužbi vezana za prerađevine od pačetine.

Kina se 2015. godine požalila WTO-u na odluku EU-a o izmjeni kvota za uvoz piletine u 2006. i 2009. godini. U oba slučaja Bruxelles se nije prethodno konzultirao s Kinom, smatrajući je suviše malenim dobavljačem za tržište EU-a. Većinu kvota dodijelili su Brazilu i Tajlandu, podsjeća Reuters.

Ujedno je WTO-ov panel za rješavanje trgovinskih sporova u utorak utvrdio da je kineski izvoz proizvoda od pačetine "umjetno" smanjen do srpnja 2008. godine zbog zabrinutosti za zdravlje, a što je, zaključuju, EU trebao uzeti u obzir. Ostalih 13 kineskih argumenata nije prihvaćeno. 

Kinesko ministarstvo trgovine iskazalo je zadovoljstvo odlukom WTO-a vezanom za proizvode od pačetine, no žale zbog odbacivanja kineske žalbe u vezi kvota EU za uvoz pilećeg mesa iz Kine, navodi se u priopćenju ministarstva objavljenom na službenim stranicama u utorak navečer. 

"Kina apelira na EU da ispoštuje odluku WTO-a i u što kraćem roku ispravi nepravednu praksu uvoznih kvota za proizvode od pačetine", kaže se u priopćenju kineskog ministarstva trgovine. Dodaju da je Kina posljednjih godina uložila 2,8 milijardi juana (378 milijuna eura) u opremanje peradarskih farmi za potrebe opskrbe europskog tržišta. 

Obje strane mogu se žaliti na navedenu odluku, podsjeća Reuters.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje