Kontrola proizvoda

Za godinu i pol u Srbiji oduzeto 560 litara rakije bez deklaracije, najviše u kavanama

Agrovijesti
Rakija Fotografija: Thinkstock
U proteklih godinu i pol dana poljoprivredni inspektori su u Srbiji oduzeli i uništili više od 560 litara rakije u rinfuzi vrijedne oko 1,1 milijuna dinara, a koja nije imala deklaraciju i nije prošla provjeru sigurnosti za zdravlje ljudi.

U proteklih godinu i pol dana poljoprivredni inspektori su u Srbiji oduzeli i uništili više od 560 litara rakije u rinfuzi vrijedne oko 1,1 milijuna dinara, a koja nije imala deklaraciju i nije prošla provjeru sigurnosti za zdravlje ljudi.

- U cilju praćenja sigurnosti i kvalitete proizvoda na tržištu, tijekom 2018. godine i prvom polugodištu ove godine, poljoprivredni inspektori su proveli ukupno 2.266 kontrola na tržnicama i u ugostiteljskim objektima - rečeno je Tanjugu u Ministarstvu poljoprivrede.

Kontroliran je promet jakih alkoholnih pića koja su stavljena u promet u rinfuznom stanju, bez deklaracije i provjere sigurnosti. 

Kontrole su uslijedile nakon monitoringa i rezultata prethodnih kontrola, te analize rizika, objašnjavaju nadležni i dodaju da su ovakve kontrole nenajavljene, a mogu biti redovne prema definiiranom planu i izvanredne, odnosno, akcijske na temelju zahtjeva drugih državnih organa, krizne situacije kao i kontrole po žalbama potrošača.

Podaci pokazuju da od 2.266 kontrola izvršenih za godinu i po dana, 1.753 su u ugostiteljskim objektima, gdje je oduzeto i uništeno 457 litara rakije u rinfuznom stanju bez deklaracije i provjere sigurnosti proizvoda. 

Otkriveno je 168 prekršitelja protiv kojih je podnijeto 168 kaznenih mera.

Na tržnicama je obavljeno 513 kontrola, oduzeto je i uništeno 105 litara rakije u rinfuznom stanju bez deklaracije i provjere sigurnosti proizvoda, a vrijednost oduzete robe je 93.000 dinara.

Obavljena je i 91 kontrola jakih alkoholnih pića sa uzorkovanjem, a ispitivani su brojni parametri, sadržaj etanola, ekstrakta, ukupnih kiselina, metanola...

- Neispravnost deklaracija kod rakija u posljednjih nekoliko godina prvo je pokazala rastući trend, da bi potom blago pala i zadržala tu tendenciju. U ovim kontrolama pokazuje se pad i to najmanji broj u posljednjih pet-šest godina - ističu nadležni.

Neispravnost kvalitete je, dodaju, nešto manja u odnosu na posljednjih pet-šest godina, dok je količina etanola, koji nije podrijetlom iz voća, najniža u posljednjih pet do šest godina.

O tome svjedoči i podatak da je od 91 analiziranog uzorka, samo u dva pronađen etanol koji nije podrijetlom iz voća. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje