Potpisani novi ugovori iz Programa ruralnog razvoja

Za investicije u 23 poljoprivredna projekta 89 milijuna kuna

Agrovijesti
Potpisivanje ugovora u Ministarstvu poljoprivrede Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede Pogledajte galeriju
Za operaciju 4.1.1. ugovoreno je 16 projekata u vrijednosti od gotovo 76 milijuna kuna, dok je za operaciju 4.2.1. u vrijednosti od 13 milijuna kuna ugovoreno 7 projekta.

U Ministarstvu poljoprivrede potpisana su 23 ugovora ukupne vrijednosti 89 milijuna kuna iz investcijskih mjera Programa ruralnog razvoja. Nakon potpisivanja ugovora korisnici kreću s postupkom nabave i podnose drugi dio zahtjeva za potporu. Za operaciju 4.1.1. ugovoreno je 16 projekata u vrijednosti od gotovo 76 milijuna kuna, dok je za operaciju 4.2.1. u vrijednosti od 13 milijuna kuna ugovoreno 7 projekata.

„S ponosom možemo reći da ćemo nakon dva i pol mjeseca nakon započinjanja obrade prijava uskoro završiti s fazom ugovaranja sveukupnog raspoloživog iznosa od 700 milijuna kuna, za investicije čiju vrijednost procjenjujemo na oko 1,5 milijardi kuna, izjavio je na svečanosti potpisivanja ugovora ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi započela je prošlog mjeseca s izdavanjem prvih odluka za EU potporu iz natječaja za podmjere 4.1, „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“ i 4.2, „Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda“ zatvorenih 17. i 31. srpnja. 2017. godine.

U 7 raspisanih natječaja iz te dvije podmjere na raspolaganje je stavljeno 900 milijuna kuna za jačanje konkurentnosti hrvatske poljoprivrede. Odaziv je bio vrlo velik, a pristiglo je ukupno 952 zahtjeva za potporu u vrijednosti 1,94 milijarde kuna. Tijekom administrativne kontrole pristiglih projekata provjereni su kriteriji prihvatljivosti projekata i korisnika te je već nakon mjesec i pol dana započelo izdavanje prvih odluka o rezultatu administrativne kontrole zahtjeva za potporu u podmjeri 4.1. Odluke se izdaju po obradi svakog pojedinog zahtjeva za potporu.

Prve ugovore potpisali smo u rujnu i listopadu, a danas su sklopljena 23 ugovora ukupne vrijednosti 89 milijuna kuna, a nakon potpisivanja ugovora korisnici kreću s postupkom nabave i podnose drugi dio zahtjeva za potporu, naglasila je ravnateljica Agencije za plaćanje Matilda Copić.

Po potpisivanju ugovora, korisnici kreću s postupkom nabave, podnose drugi dio zahtjeva za potporu, nakon čega će onim prihvatljivima biti izdane odluke o dodjeli sredstava. Svi korisnici koji dobiju odluke o dodjeli sredstava mogu podnijeti zahtjev za predujam koji može iznositi 50% odobrene potpore.

Ovo su rezultati pojednostavljenih procedura i pravednijih uvjeta natječaja koje je propisalo Ministarstvo poljoprivrede u prvih 6 mjeseci ove godine. Kada usporedimo rokove izdavanja ovih odluka s rokovima iz prvih natječaja za Mjeru 4, gdje se na izdavanje odluka čekalo skoro dvije godine, evidentan je značajan napredak u brzini obrade zahtjeva, što će osigurati i bržu provedbu projektnih aktivnosti te u konačnici bolje iskorištenje EU sredstava koje su na raspolaganju hrvatskoj poljoprivredi, istaknuto je na svečanosti potpisivanja ugovora.

Od ukupno 2,38 milijardi eura koji su kroz Program ruralnog razvoja RH do 2020. godine dostupni Hrvatskoj za unapređenje poljoprivredne proizvodnje i razvoj sela - ukupno 1.114.899.456 eura raspoloživo je kroz dosad raspisane natječaje - što predstavlja gotovo polovicu (46,8%) ukupno dostupnih sredstava.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje