Skupa proljetna sezona

Za kilogram šparoga možete kupiti 33 l mlijeka ili 8 kg mesa

Agrovijesti
Šparoge Fotografija: Pixabay
Prodavači tvrde da ih uspješno prodaju, inače bi bile jeftinije

"Je gospođo, skupe su, a vi ih onda nemojte kupiti. Ima tko hoće", odvraća jedan od “kumeka” na zagrebačkoj tržnici Dolac, upitan za cijenu prvih šparoga, piše Večernji list.

Sezona proljetne “zelenjave” s otvorenog još nije pravo počela, no zato se poludivlje blago, poput raštike, divljeg luka ili posebno šparoga koje s klimatskim promjenama prispijevaju sve ranije, cijeni kao suho zlato. U Rijeci, Zagrebu, Šibeniku... za kilogram samonikle kraljice dalmatinskog kamenjara treba tako izdvojiti i 200 kuna, a za vezicu 35, u rangu kilograma malo boljeg mesa, ovisno o tome koliko je stabljika u vezici.

Za šest “medvjeda” na Dolcu se tako može kupiti 3,5 kilograma domaćih naranača ili limuna, koji bi se, poput šparoga, u nas također mogli ubrojiti u raritete, a ne ovise samo o ćudljivoj prirodi, ili pak 2,5 kilograma mlade blitve ili špinata. 

Više pročitajte na vecernji.hr.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje