Udruženi proizvođači iz Hrvatske i BiH

Za Ljutka i Jutu spizu ne postoje granice

Agrovijesti
Juta spiza i Ljutko Fotografija: Agrobiz
Umaci će se od kraja ovog tjedna moći naručiti putem web stranica Ljutka i Jute spize.

Kaštelanin Branko Bočina čiji OPG uzgaja i prerađuje 30 vrsta ljutih papričica pod brendom Juta spiza, ostvario je suradnju s Ljutkom, proizvođačem ljutih umaka iz Tuzle.

Juta spiza
˝Suradnja dva proizvođača koji proizvode istu ‘robu’ je teško zamisliva, no može dovesti do razvoja novih proizvoda zajedničkim snagama. Razbili smo je u dva segmenta, razmjenu recepta i spajanje dva postojeća umaka u jedan. Rezultat su dva umaka, Habanero Bandit kojeg smo skuhali po receptu od Ljutka i BanditAs, spoj Bandita i Asa Kupa˝, objašnjava Branko Bočina, koji stoji iza domaćeg brenda Juta spiza.

Suradnja je krenula tako da je Bočina Dinku iz Ljutka poslao recept za izradu ljutog umaka AS Kupa, jednog od najprodavanijih iz asortimana Jute spize. Dinko je uzvratio istom mjerom i poslao njima recept za svoj Habanero Bandit. Bočina napominje kako su odabrali dva potpuno različita umaka kako bi druga faza ove suradnje bila pun pogodak.

˝Zašto druga država kad u Hrvatskoj postoji nekoliko proizvođača ljutih umaka? Zato što možemo i zato što suradnja dvije države na zajedničkom ljutom umaku zvuči jako dobro. As Kupa se izdvaja po svojoj smokey-slatkastoj aromi, a po ljutini spada u srednje ljute umake. Habanero Bandit je s druge strane ozbiljno ljut umak kojeg odlikuje intenzivnost i posebna aroma habanero paprike. Čisti rezani umak je na papiru imao velike izglede, a kad smo ih spojili u jedno nadmašio je sva naša očekivanja. Složili smo se kako bi As Kupa mogao biti malo ljući, a Habanero Bandit dobiti smokey slatkastu aromu, i upravo to se desilo miješanjem ova dva umaka˝, kaže Bočina.

Umaci će se od kraja ovog tjedna moći naručiti putem web stranica Ljutka i Jute spize.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje