Šibensko-kninska županija

Za poticanje županijskih poljoprivrednika i stočara župan Pauk podijelio milijun kuna

Agrovijesti
Novac - poljoprivreda Fotografija: Thinkstock
Šibensko-kninski župan Goran Pauk potpisao je danas s 52 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i raznim poljoprivrednim zadrugama te tvrtkama ugovore o subvencijama ukupno vrijedne nešto više od 678 tisuća kuna za različite projekte za poboljšanje njihova poslovanja

Šibensko-kninski župan Goran Pauk potpisao je danas s 52 obiteljsko-poljoprivredna gospodarstva i raznim poljoprivrednim zadrugama te tvrtkama ugovore o subvencijama ukupno vrijedne nešto više od 678 tisuća kuna za različite projekte za poboljšanje njihova poslovanja, piše ŠibenikIN. Županija je za potporu poljoprivrede u proračunu osigurala milijuna kuna, a uz OPG-ove i zadruge sa 155 tisuća kuna sufinancirat će i različite manifestacije kao što su susret vinara ili Međunarodni festival sira u Drnišu.

Za subvencije u razvoju poljoprivrede koje odobrava Šibensko-kninska županija stiglo je 60 zahtjeva, a za 52 su odobrena sredstva. Novac je osiguran i za tri poduzeća koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom ili preradom, a za njih je predviđeno 58 tisuća kuna.

"I ove godine, najviše je zahtjeva obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, a posebno bih naglasio da imamo više zahtjeva za podizanje nasada bajama i smokava i to smo ove godine posebno poticali. Osim za sadnju novih nasada, odobrili smo i novac za proširenje stočnog fonda, ulaganja u povrtlarske kulture, aromatično bilje te raznu mehanizaciju", kazao je župan Goran Pauk na potpisivanju ugovora o subvencijama u šibenskoj Gradskoj vijećnici.

Jedan od vlasnika OPG-a 41-godišnji Marijo Malenica novac je danas odbio za kupnju još tri krave i izradu vanjske nadstrešnice za boravak stoke vani. "Poljoprivredom i stočarstvom bavim se već dvadesetak godina, a ovo je bila izvrsna prilika da još proširim djelatnost. Sve svoje proizvode plasiram ovdje, na lokalnoj tržnici i stvarno sam jako zadovoljan kako ide posao", rekao je Malenica.

Šibensko-kninska županija poticat će i rad udruga za čije će aktivnosti ove godine izdvojiti 155 tisuća kuna i to za susrete vinara, međunarodni festival sira u Drnišu, Dane mladog maslinova ulja, edukaciju članova udruga, organizaciju sajmova i katastarsko sređivanje bunja i starih maslina.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje