Hrvatsko rješenje za borbu protiv klimatskih promjena

Pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom inovacija u svijetu

Agrovijesti
ArboSMART Cloud sustav Fotografija: ArboSMART Technologies d.o.o.
Start -up tvrtka ArboSmart Technologies d.o.o. predstavila je prvi hrvatski, ujedno i prvi globalni pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom; stablima, ali i drugim zelenilom u urbanim i peri-urbanim prostorima. Nije dovoljno samo zasaditi drvo - potrebno mu je osigurati pravilnu njegu kako bi to isto drvo bilo zdravo i dugoročno opskrbljivalo planetu kisikom pa ovaj sustav ujedno predstavlja prvo pametno riješenje za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Start -up tvrtka ArboSmart Technologies d.o.o. predstavila je prvi hrvatski, ujedno i prvi globalni pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom; stablima, ali i drugim zelenilom u urbanim i peri-urbanim prostorima. Nije dovoljno samo zasaditi drvo - potrebno mu je osigurati pravilnu njegu kako bi to isto drvo bilo zdravo i dugoročno opskrbljivalo planetu kisikom pa ovaj sustav ujedno predstavlja prvo pametno riješenje za smanjenje negativnih utjecaja klimatskih promjena.

Riječ je o online platformi nazvanoj ArboSMART Cloud sustav čije su temeljne funcionalnosti inteligentno upravljanje, nadzor i evaluacija zelene infrastrukture s ciljem planiranja svih radnji njege, održavanja i planiranja u zelenom prostoru. Na web stranici ovog start-upa odbrojavaju se dani do vremena kad će platforma biti puštena u rad. 30. rujna potencijalni će korisnici moći pristupiti sustavu u kojeg će moći unijeti svako pojedino stablo, njegove atribute, rezultate kontrola, ali i planirati radove na terenu. "Sustav ima ugrađen individualni digitalni meteorološki model što omogućuje fino planiranje izvođenja poslova, poput orezivanja i njege koje morate planirati u povoljnim vremenskim uvjetima. Na taj način može se uštedjeti i na vremenu i na novcu te spriječiti recimo nepotreban izlazak na teren ukoliko vrijeme ne dozvoljava planirane radove, a o čemu će vas obavijestiti sustav" objašnjava Fran Poštenjak, jedan od osnivača tvrtke ArboSmart Technologies. 

Fran Poštenjak
Sustav na taj način ujedno pomaže u odabiru stabala koja mogu preživjeti sadašnje klimatske uvjete za rast i razvoj, a pomnim planiranjem ta ista stabla mogu preživjeti i dugoročno. Sustav se može primjenjivati na globalnoj razini i predstavlja jedno od mogućih alata u borbi protiv klimatskih promjena. Poštenjak veli da su za njihov projekt zainteresirani nekolicina velikih europskih gradova, ali za sada nije želio otkriti o kojim gradovima je riječ. Metoda melioracije klimatskih promjena sadnjom velikog broja stabala u urbanim područjima požnjela je dosta uspjeha, jer zelenilo u gradovima može značajno pridonijeti poboljšanju kvalitete života građana, ali i smanjenju utjecaja negativnih okolišnih čimbenika, prvenstveno temperature. Ali nije dovoljno samo zasaditi drveće, treba ga i održavati, upozorava Poštenjak, a budžeti se vrlo brzo mogu istopiti, posebno kada je riječ o stablima zasađenima na visinama - potrebni  su i specifični strojevi i procedure za održavanje takvih stabala te je dobro planiranje radova neophodno. 

Potencijalne korisnike ArboSMART Cloud sustava, Poštenjak vidi upravo u gradovima, komunalnim poduzećima, grobljima, u velikim turističkim kompleksima te ostalim subjektima koji upravljaju zelenim površinama. Tvrtka je okrenuta tržištu razvijenih zemalja zapadne i srednje Europe, a očekuju i veliki interes u Hrvatskoj koja također nije imuna na klimatske promjene.

Kako sustav radi?

"Svi korisnici moći će pristupiti svim mogućnostima sustava po pristupačnim cijenama. Pazili smo na to da cijene licence za korištenje budu jeftinije od izdataka postojećeg načina održavanja sustava i servera. S obzirom na veličinu pojedinih parametara svakog pojedinog korisnika, odredit će se u koju kategoriju licence pripadaju kako bi svi korisnici imali ista izdvajanja i kako bi se korištenje sustava temeljilo na načelu poštenog korištenja" veli Poštenjak. Ideja sustava je da ga mogu koristiti svi u lancu upravljanja; od arborista do urbanih šumara koji će na jednom mjestu imati pregled svih stabala i njihovih karakteristika, osobe zadužene za financije koje jednostavno mogu postaviti i pratiti budžet (koliko je novaca utrošeno, koliko novaca je još potrebno i je li predviđeni budžet u skladu sa stvarnim potrebama i stanjem), osobe u operativi koje jednostavno mogu pregledati popis predviđenih radova i definirati vremenski okvir u kojem će se napraviti.

Izvaljena platana

Koristi od sustava su mnogostruke. To može biti neka informacija ili organizacija rada, ušteda vremena i specifično izrađen radni proces koji je nastao dugogodišnjim iskustvom u planiranju i njezi stabala i zelenila. Dugoročno, sustav reže troškove pametnom organizacijom rada, monitoringom i izvještavanjem. S druge strane jako je važno naglasiti biološku komponentnu sustava jer aktivno doprinosi smanjenju stresa na obuhvaćenoj populaciji zelenila čineći je direktno otpornijom na negativne čimbenike iz okoliša. Takvo zelenilo lakše se odupire negativnim i sveprisutnim globalnim promjenama te je otpornije na negativan utjecaj i procese propadanja uzrokovane kohabitatnim organizmima na zelenoj infrastrukturi – pojašnjavaju inovatori Dražen Mrvoš i Fran Poštenjak.

Navedeni dvojac osnivač je ArboSmart Technologiesa. Ujedno znanstvenici, inovatori su ovog sustava na kojem su prvo radili godinu i pol dana kao hobi projekt, a onda su shvatili da imaju vrlo dobru platformu. Sama ideja o digitalnom upravljanju svim resursima i podacima u upravljanju zelenom infrastrukturom "kuha" se od studentskih dana, otkrio nam je Poštenjak. Tvrtka je službeno osnovana u srpnju s ciljem dobivanja certifikata "Hrvatska kvaliteta", ali i kako bi se cjelokupno istraživanje intelektualno zaštitilo. Prva faza projekta bit će gotova do kraja godine, kada će korisnicima biti dostupne sve zamišljene funkcije sustava koje uključuju i izvještaje o alergenosti, ali i o riziku od širenja požara. Druga faza uvelike će ovisiti i o konkurenciji, koja će se neminovno pojaviti, a uključuje i oplemenjivanja sustava i s IoT sustavom koji će primjerice omogućavati u realnom vremenu praćenje štetnika i ostalih negativnih parametara, razvijanje senzora za praćenje promjena na mikrolokacijama itd.

šuma jesen

Ulaganje u zelenu infrastrukturu, kako mnogi europski primjeri pokazuju, ne doprinosi samo ublažavanju posljedica klimatskih promjena, već i povećanju sreće i poboljšanju zdravstvenog stanja gradskog čovjeka, a to je politika ("policy") za koju se možemo nadati da će ipak uskoro postati sastavni dio razvojnih strategija u Hrvatskoj.
 
 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje