Ministar Romić

Za raspodjele kvota za šećer poštivala se presuda Upravnoga suda u Osijeku

Agrovijesti
Šećer Fotografija: Pixabay
Ministar poljoprivrede Davor Romić ipak se očitovao o raspodjeli kvota za šećer, nakon teksta u kojemu smo objavili da je osječku šećeranu zakinuo.

U priopćenju iz Ministarstva poljoprivrede, između ostaloga, navodi se i da je bivši ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina imenovao Povjerenstvo za raspodjelu proizvodne kvote za šećer, koje se sastalo 15. listopada 2012.

"Vodeći se proizvodnjom šećera iz domaće repe od 2004.-2008., izradili su prijedlog kojim Viru pripada 26,47 %, Sladorani 39,86 % i TŠ Osijek 33,66 % proizvodnih kvota", piše Glas Slavonije.

Rješenje koje je donio Jakovina 19. studenoga 2012. u bitnome se razlikuje od prijedloga Povjerenstva i proizvodnu kvotu dijeli u omjeru Viro 30 %, Sladorana 35 %, TŠ Osijek 35 %. U siječnju 2013. Sladorana je pokrenula upravni spor protiv tog rješenja, a u ožujku 2014. godine Upravni sud u Osijeku poništava rješenje Ministarstva poljoprivrede i daje jasnu uputu ministarstvu da u ponovljenom postupku donošenja rješenja preispita sve činjenice i navede iz kojih razloga, kojim mjerilima i kriterijima obrazlaže takvo rješenje.

Jakovina donosi novo rješenje kojim sve ponavlja. U svibnju 2014. Viro d.d. i Sladorana d.o.o. pokreću novi upravni spor pri Upravnom sudu u Osijeku protiv rješenja Ministarstva. Tako Upravni sud u Osijeku po drugi put 15. ožujka 2016. presudom poništava rješenje Ministarstva poljoprivrede, a u obrazloženju presude, između ostaloga, ističe da iz osporavanog rješenja ne pronalazi razvidne razloge načina mjerljivosti kriterija kao ni dodatnog kriterija te da isto predstavlja nezakonitu primjenu diskrecijskog prava i očitu pogrešku u cilju i svrsi.

Upravni sud u Osijeku Ministarstvu je dao jasnu uputu da raspodjela proizvodnih kvota mora imati mjerljive i objektivne kriterije dodjele kvota i mi smo u skladu s presudom Upravnog suda u Osijeku donijeli Rješenje na temelju kriterija proizvodnje šećera od domaće šećerne repe u posljednjih deset godina, uključujući i proizvodnju u zadnje tri godine.

Na temelju primjene tog kriterija svaka je od domaćih šećerana, a prema utvrđenim ostvarenim proizvodnjama, pravično dobila proizvodne kvote sukladno svojoj proizvodnji. Sladorani je dodijeljena godišnja proizvodnja od 64.700,590 tona (33,545 %), Tvornici šećera Osijek 64.295,548 tona (33,335 %), a Viro tvornici šećera 63.880,862 tone (33,120 %)”, naveli su iz Ministarstva poljoprivrede.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje