Cilj samostalnost

Za savjetovanje poljoprivrednika povukli 4 milijuna kuna iz EU fondova

Agrovijesti
Hrvoje Horvat, ravnatelj Savjetodavne službe Fotografija: Marko Lukunić/PIXSELL
Od početka ove godine, kada je Savjetodavna poljoprivredna služba počela s provedbom novog načina rada u savjetovanju poljoprivrednika provedbom modula edukacije i strukovnog osposobljavanja poljoprivrednika, preko obje ove aktivnosti ostvarena je satnica u vrijednosti od četiri milijuna kuna – koja se financira sredstvima EU-a.

Radilo se tada o velikoj novosti u radu te službe, ali i općenito u sustavu hrvatske administracije, piše Glas Slavonije.

- Od tada smo proveli 408 tečajeva s oko 2500 sati edukacije. Otvoreno je i oko 3000 savjetničkih paketa s 50.000 sati savjetovanja (do ovoga trenutka). Nadamo se da ćemo do kraja godine ovim aktivnostima postići ciljanih 7,5 milijuna EU sredstava za ovu godinu, čime ćemo postići smanjenje korištenja proračunskih sredstava oko 30 %, kako smo planirali - kaže Hrvoje Horvat, ravnatelj Savjetodavne službe, te dodaje da su tako dvije osnovne aktivnosti Službe - edukacija i savjetovanje - time dignute na novi nivo, provode se po unaprijeđenom modelu i postaju važan izvor prihoda.

Osnovna razlika u odnosu na stari način rada je, kako ističe Horvat, što sada aktivno prilaze korisnicima i nude im jasno definirane usluge – preko kataloga usluga.

Služba u brojkama: 408 tečajeva s 2500 sati edukacije; 3000 savjetničkih paketa s 50.000 sati savjetovanja

“Korisnici mogu birati između 99 posebno skrojenih paketa, ovisno o njihovoj proizvodnji. Za strukovno usavršavanje, kao i za savjetovanje, mogu se prijaviti i preko naših web-stranica na kojima dobivaju sve potrebne informacije i detalje usluga koje će od nas dobiti. Cijeli taj proces za naše korisnike je besplatan, a mi smanjujemo potražnju proračunskih sredstava – idealna kombinacija, rekao bih”, kaže Horvat.

Za Savjetodavnu službu to nije bio samo iskorak u dodatno financiranje, o čemu se raspravljalo još od osnivanja Službe, već iskorak u razvoj i poboljšanje cjelokupnog rada. Pripreme za financiranje iz EU sredstava Savjetodavna služba započela je još početkom 2015., a tražile su ocjenu osposobljenosti svih u sustavu, prilagodbu internog IT sustava, prilagodbu administrativnih poslova, trening i edukaciju djelatnika, promjenu načina rada i postavljanja prioriteta u poslu.

Jačanje struke

- Nakon godina pretežito administrativnih aktivnosti i zapuštanja struke, ovim procesom naš brod naglo je zaokrenuo u smjeru jačanja struke, suvremenih tehnologija i puno prisnijeg odnosa s korisnicima. Danas bismo nekome mogli više sličiti na sustav iz realnog sektora nego na klasičnu ustanovu. Ali u tome ne vidim ništa čudno ni loše. Dapače, smatram našom obvezom da budemo bliži korisniku, da smo proaktivini, da se stalno poboljšavamo te da što manje koštamo državu - kaže Horvat.

Hrvoje Horvat, ravnatelj Savjetodavne službe
Jedna od najvećih novosti u radu Savjetodavne službe je što nudi poljoprivrednim proizvođačima strukovno usavršavanje. Na taj način mogu ispuniti određene obveze ako su sudionici pojedinih programa ili, ako pristupaju dragovoljno, unaprijediti svoje znanje i rezultate u proizvodnji.

- S ovim edukacijama započeli smo još krajem 2015. i taj proces razvija se prema planu, i to s obveznim modulima za sve korisnike Mjere 10 i Mjere 11 Programa ruralnog razvoja (agrookolišne mjere i ekološki proizvođači). Velika većina obveznika edukacije upravo ovih dana završava treći krug radionica čime se zatvara spomenuta obveza od 18 sati edukacije. Upravo ovih dana otvaramo tečajeve za mlade i sve ostale zainteresirane u trajanju od 25 sati. Za sve korisnike mjera za mlade poljoprivrednike to je posebno važno jer edukaciju moraju proći do kraja 2017. godine. 

Novi softveri

Savjetodavna služba nedavno je nabavila i svjetski poznat softver za ishranu krava - NORFOR, a što se dogodilo nakon trogodišnjih pregovora koje je, kako doznajemo, prvotno inicirao Agronomski fakultet Zagreb čiji su stručnjaci za ishranu krava uočili važnost i preporučili njegovo korištenje. Program se koristi u više zemalja EU-a u kojima je preporučen od strane struke. - Nama susjedna Slovenija također kreće u njegovo korištenje.

Riječ je o programu koji izračunava optimalne količine i omjere u ishrani životinja, a uzima u obzir genetiku, ciljanu proizvodnju te sastav hrane koje imate na raspolaganju. Takvim pristupom proizvođač postiže optimalnu mliječnost uz najmanje moguće troškove. Uz to, zdravstveni status stada se čuva jer ne dolazi do iscrpljivanja i stresa zbog pogrešnih omjera u ishrani. Smatramo da velikom broju naših proizvođača treba pomoć prilikom optimizacije hranidbe koja će biti sastavni dio našeg savjetodavnog rada u stočarstvu. Što se tiče cijene, za proizvođače će usluga biti besplatna i ona će biti sastavni dio savjetovanja u stočarstvu.

Službu će korištenje stajati 0,7 - 1 eura po grlu, ovisno o broju farmi koje će biti u sustavu optimizacije. Ako znamo da farma od 50 krava za dnevne potrebe može trošiti i više od 150 eura hrane dnevno, pravilnom optimizacijom moguće je mjesečno uštedjeti i do nekoliko stotina, na godišnjoj razini i više tisuća eura. Iz svega je lako izračunati višestruku isplativost cijelog programa.

Hrvatska ne smije i neće ostati bez mliječnog sektora

Ovdje nisu uračunate posredne dobrobiti u zdravlju životinja i uštedi vremena - kaže Horvat te na upit koliko je uopće bila potrebna ta investicija kada se broj grla i broj farmi smanjuje kaže: “Zbog različitih, a posebno globalnih tržišnih utjecaja broj proizvođača zaista je znatno smanjen. Međutim, Hrvatska ne smije i neće ostati bez mliječnog sektora. Oni koji su ostali u proizvodnji za nas su heroji i prvaci u entuzijazmu, otpornosti i snalažljivosti jer rade u težim i nepovoljnijim okolnoistima nego njihovi konkurenti u starim članicama. Mi im želimo pomoći da izdrže i da im pozicija u budućnosti bude bolja nego danas.

U tome im želimo biti važan faktor i glavni partner, a ovaj alat daje nam dodatnu snagu. Financijski učinak koji dobivamo pravilnom i uravnoteženom hranidbom može činiti razliku između rentabilnosti ili nerentabilnosti pojedine farme. Postoje i drugi prostori i područja za poboljšanje na kojima ćemo također raditi u savjetovanju, ali ovo je jedan od najkonkretnijih i s brzim rezultatima”, zaključuje Horvat.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje