ODGOVOR NA KRIZU

Za sektor ribarstva i akvakulture potpore povećane na 120 tisuća eura

Agrovijesti
Fotografija:
Europska komisija je 19. ožujka objavila da je odlučila revidirati pravila Europske unije o državnim potporama te povećati maksimalni iznos de minimis potpore po poduzetniku s dosadašnjih 30.000 na 120.000 eura. Odluka je omogućila Republici Hrvatskoj dodjele državne potpore u obliku direktnih plaćanja ili poreznih olakšica gospodarskim subjektima u ribarstvu koji su suočeni ili će se suočiti s krizom, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede

Ministarstvo poljoprivrede u posljednjih desetak dana poduzima značajne napore kroz niz inicijativa i aktivnosti kako bi se iznašli načini i modeli pomoći sektoru ribarstva i akvakulture sa ciljem ublažavanja društveno-ekonomskog utjecaja pandemije virusa COVID-19, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede. 

„Svjesni smo da se radi o sektoru koji proizvodi hranu, zapošljava veliki broj ljudi i pretežito je vezan uz naša ruralna i otočna područja i zajednice, koji je zbog svega navedenoga od izrazite važnosti ne samo kao gospodarska grana već i zbog svoje tradicije i kulturoloških značajki”, navodi se u objavi. 

Republika Hrvatska bila je jedna od predvodnica zemalja država članica EU i inicijatorica oko izmjena zakonodavnih okvira EU vezanih uz pitanje dodjele državnih potpora i fondova EU, a koje bi išle u cilju pomoći ovome izrazito osjetljivom i pogođenom sektoru, ističu u Ministarstvu.

Europska komisija je 19. ožujka objavila da je odlučila revidirati pravila EU o državnim potporama, a koja državama članicama omogućuje dodjelu privremene pomoći gospodarskim subjektima pogođenim krizom. Nova pravila uključuju veliko povećanje maksimalnog iznosa de minimis potpore po poduzetniku, s trenutno 30.000 na 120.000 eura, a koja će se moći dodijeliti do 31. prosinca 2020.

Revidirana pravila o državnim potporama omogućit će državama članicama, pa tako i Republici Hrvatskoj, mogućnost dodjele državne potpore u obliku direktnih plaćanja ili poreznih olakšica gospodarskim subjektima u ribarstvu koji su suočeni ili će se suočiti s krizom. Ostale odredbe ostaju nepromijenjene, odnosno modeli koji će se moći primijeniti moraju u potpunosti biti u skladu sa Zajedničkom ribarstvenom politikom EU.

Ovo je prvi korak na EU razini koji ide u smjeru izmjene zakonodavnog okvira kako bi se održalo ribarstvo i njegova tradicija, snažna ribarska industrija, spasila radna mjesta i spriječilo zatvaranje ribarskih tvrtki i obrta. Također, potpora će pomoći ribarskom sektoru da zaustavi pad i da se pripremi za održivi oporavak, najavljuju u Ministarstvu. 

Ministarstvo poljoprivrede smatra da će kroz ovaj model, ali i niz drugih modela koje je donijela Vlada Republike Hrvatske, pomoći sektoru ribolova, akvakulture i prerade proizvoda ribarstva, da će ova kriza ostaviti minimalni trag te da će nakon nje ovaj sektor nastaviti nesmetano svoj rad i poslovanje.