EU fondovi

Za srpsku poljoprivredu 175 milijuna eura do 2020. godine

Agrovijesti
Zeleno polje Fotografija: Pixabay
Srpski poljoprivrednici ove će godine imati na raspolaganju 35 milijuna eura iz IPARD programa, pretpristupnog fonda. Prvi se natječaji očekuju u drugoj polovici 2016. godine.

Europska unija će kroz IPARD program srpskim poljoprivrednicima osigurati 175 milijuna eura do 2020. godine Ove godine će im na raspologanju biti 35 milijuna eura, a prvi natječaji bi trebali biti objavljeni u drugoj polovici 2016. godine.

"Jedan od uvjeta provođenja IPARD programa je osnivanje IPARD Odbora za praćenje koji će zajedno sa Upravljačkim tijelom pratiti provođenje programa", izjavila je srpska ministrica poljoprivrede i zaštite životne sredine Snežana Bogosavljević Bošković. Dodala je kako je proces europkih integracija Srbije i dobijanje statusa kandidata za članstvo u EU otvorilo mogućnost korištenja pretpristupnih fondova EU za ruralni razvoj.

"Ukoliko budemo efikasni i uspješno realiziramo IPARD II Program sa sudjelovanjem korisnika, imat ćemo u narednim godinama oko 400 milijuna eura investicija u ruralni razvoj", naglasila je Bošković.

Pomoćnik ministrice poljoprivrede Dragan Mirković je objasnio kako je za 2016. godinu namjenjeno 20 milijuna eura, ali da će biti prenijeto iz 2015. i neiskorištenih 15 milijuna eura. Objasnio kako će poljoprivrednici sami financirati investicije te će potom moći dobiti novce odnosno, on će im biti refundiran u iznosu od 60 do 70 posto. Kaže kako će u IPARD-u država Srbija sudjelovati sa 25 posto sredstava, tako da će ukupna vrijednost programa iznositi 230 milijuna eura. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje