SIGURNOST NA CESTAMA

Za štetu nastalu naletom divljači 25 milijuna kuna

Agrovijesti
Fotografija:
Ministarstvo poljoprivrede je s Hrvatskim lovačkim savezom potpisalo Ugovor o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2020. godini

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković potpisala je s predsjednikom Hrvatskog lovačkog saveza Đurom Dečakom u srijedu, 5. veljače 2020. Ugovor o dodjeli sredstava za financiranje police osiguranja za štetu nastalu od naleta vozila na divljač u 2020. godini.

Ugovor je vrijedan 25 milijuna kuna, a policom osiguranja prvenstveno su zahvaćeni vozači motornih vozila koje se kreću cestama diljem Republike Hrvatske. Ovim Vladinim mjerama smanjit će se nepotrebno opterećenje pravosudnog sustava uzrokovano velikim brojem sudskih postupaka oko utvrđivanja šteta od naleta vozila na divljač i obeštećenja vozača.

Kako je najavljeno, sredstva će se isplaćivati u tri rate, najkasnije u roku mjesec dana nakon što Hrvatski lovački savez dostavi uredno izvješće o isplaćenim sredstvima na ime šteta.

U državnom proračunu Republike Hrvatske za 2020. osigurana su sredstva u iznosu od 15 milijuna kuna, a Ministarstvo poljoprivrede preuzima obveze na teret državnog proračuna u 2021. godini u iznosu od 10 milijuna kuna.

Više od dvije tisuće naleta godišnje

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova, u razdoblju od 2008. do 2017. godine na hrvatskim prometnicama dogodila se ukupno 9.787 prometna nesreća sa životinjama. U 476 slučaju došlo je do stradavanja vozača ili putnika, od čega u pet slučajeva smrtnog. Teške tjelesne ozljede zabilježene su kod 103 prometne nereće u tom razdoblju.

Prema podacima Hrvatskog lovačkog saveza za 2014. godinu, godišnje se u prometu događa 2.333 naleta na divljač, a najčešće se prometne nesreće događaju u Istarskoj, Karlovačkoj i Primorsko-goranskoj županiji. Najmanje naleta divljači na vozila zabilježeno je u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.