Uskršnja potrošnja:

Za Uskrs ćemo pojesti oko 1700 tona šunki, 25 milijuna jaja i 150 tona janjetine

Agrovijesti
Tradicionalni uskrsni doručak u Slavoniji (svetenje) Fotografija: Tanja Pastuović Klaić, COOKam i guštam
Uskršnja potrošnja šunki, plećki i drugih sličnih proizvoda kreće se u rasponu od 1500 do 1700 tona, a većinom se radi o domaćim proizvodima što je jako dobro. Već sada je vidljivo da je domaća ponuda tih proizvoda dominantna na tržištu što je svakako dobro za proizvodnju i potrošače, a jako je malo proizvoda iz uvoza, dodaje Bobetić.

Uskršnja potrošnja šunki i plećki ove bi godine mogla rast dva do tri posto u odnosu na prethodnu godinu, a na tržištu je već sada ponuda ovih proizvoda jako dobra i prema katalozima trgovaca koji se nude vidljivo je i da su cijene nešto niže nego što je to bilo prethodnih godina što će svakako povećati potrošnju, kaže Branko Bobetić direktor Croatiastočara. Na niže cijene utjecala je i niža cijena svinjskoga mesa.

Uskršnja potrošnja šunki, plećki i drugih sličnih proizvoda kreće se u rasponu od 1500 do 1700 tona, a većinom se radi o domaćim proizvodima što je jako dobro. Već sada je vidljivo da je domaća ponuda tih proizvoda dominantna na tržištu što je svakako dobro za proizvodnju i potrošače, a jako je malo proizvoda iz uvoza, dodaje Bobetić.

U tjednu prije Uskrsa i samom uskršnjem tjednu trgovci značajnije snižavaju cijene šunki, plećki, jaja jer je konkurencija svake godine sve veća i na tržištu postoji velika ponuda svih proizvoda, kaže Branko Bobetić direktor Croatiastočara.

Kada je riječ o potrošnji jaja ona u dva tjedna Uskrsa bude za oko 25 milijuna kuna komada veća. Podaci udruženja Croatiastočara govore da Hrvatska godišnje troši oko 680 milijuna komada iz domaće proizvodnje, te još 70 milijuna komada iz uvoza. Vidljivo je da uvoz jaja pada i prošle je godine bio manji za oko 20 posto, kaže Bobetić..

Prosječna potrošnja jaja na mjesečnoj razini iznosi oko 55 milijuna komada, a u dva tjedna Uskrsa raste dodatno za spomenutih 25 milijuna komada, odnosno dođe do oko 80 milijuna komada u tom mjesecu, kaže Bobetić.

Na jelovniku Hrvata tijekom Uskrsa nađe se i janjetina, a iako je u ovoj potrošnji jedan veliki dio u tzv. sivoj zoni, Bobetić kaže, kako Hrvatska godišnje proizvodi oko 4500 tona janjetine, dok oko 1500 dolazi iz uvoza. Najviše se janjetina u Hrvatskoj konzumira tijekom ljeta zbog turističke potrošnje (sedmi i osmi mjesec), kao i u 12 mjesecu za vrijeme božićnih i novogodišnjih Blagdane te za Uskrs.

Procjena je da se u uskršnjem tjednu troši oko 150 tona janjetine više nego što je uobičajeno na mjesečnoj razini, dodaje Bobetić, koji kaže kako je i u tom segmentu ponuda već sada dosta dobra i konkurencija jaka. Od ostalih kategorija mesa, iako nema službenih procjena o kojim se količinama radi, tijekom mjeseca u kojem je Uskrs, raste i potrošnja junećeg mesa (za juhe), ali i purećeg i nešto pilećeg mesa jer se radi o cjenovno nižim kategorijama koji se kupuju zbog lošijeg standarda i slabije kupovne moći.

Brojke:

1500 do 1700 tona šunki, plećki i drugih sličnih proizvoda potrošit će se za Uskrs

2 do 3 posto više će se potrošiti šunki ove godine

25 milijuna komada jaja više potroš se za vrijeme Usrksa u odnosu na prosjčenu mjesčenu potrošnju od 55 milijuna komada

150 tona janjetine potroši se više tijekom Uskrsa

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje