Festival

Za vikend na Drniški pršut

Agrovijesti
3. međunarodni festival pršuta Drniš 2016 Fotografija: Drniški pršut
Ova godina je posebno važna, budući da je Drniški pršut krajem 2015. godine dobio zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla na zajedničkom EU tržištu.

Time je okrunjena duga tradicija proizvodnje Drniškog pršuta i znanje i vještina lokalnog stanovništva u stvaranju ovog prestižnog proizvoda.

Cilj ove manifestacije je obogatiti turističku ponudu šireg drniškog područja, ostvariti promidžbu poduzetništva, zadrugarstva i obrta, kao i promidžbu tradicijskih obrta i lokalnih proizvoda kroz gastronomske specijalitete s naglaskom na lokalni identitet - Drniški pršut.

Ove godine Festival se održava pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske, Ministarstva gospodarstva, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva turizma, Ministarstva poduzetništva i obrta i Hrvatske turističke zajednice.

I ove godine se provelo ocjenjivanja pršuta od strane Udruge senzornih analitičara pršuta i drugih suhomesnatih proizvoda „Gustus“ iz Pazina u četiri kategorije – dimljeni i nedimljeni, tecertificirani dimljeni i certificirani nedimljeni, a sukladno Pravilniku o ocjenjivanju. U sklopu festivala dodijeliti će se nagrade najboljima. 

Izložba authtonih hrvatskih proizvoda na Markovom trgu, Drniški pršut

Svečano otvaranje predviđeno je za petak, 2. rujna u 10:00 sati.

Povezanost drniškog pršuta sa zemljopisnim okruženjem, osim iz povoljnih klimatskih prilika i znanja i vještina lokalnog stanovništva, proizlazi iz duge tradicije proizvodnje i visoke reputacije pršuta iz drniškog kraja. O iznimnom međunarodnom prestižu govori podatak da je Drniški pršut bio služen na engleskom dvoru prilikom krunjenja kraljice Elizabete II, te ponovno prilikom proslave 50. godišnjice krunidbe, a u njemu je uživao i bivši predsjednik SAD-a George Bush. Drniški pršut je bio najznačajniji brend pršuta na domaćem tržištu, a svoju reputaciju je zadržao sve do danas kada je poznat diljem svijeta.

Besplatni obilasci grada i prijevoz iz Splita

Povodom 3. Međunarodnog festivala pršuta – Drniš 2016., Turistička zajednica Grada Drniša organizira besplatnu vođenu turu gradom za sve posjetitelje festivala i građane Drniša. Tura započinje u subotu 03. rujna 2016. god. u 10.00 sati, okupljanjem ispred fontane Vrelo života. U obilazak gradskih znamenitosti povesti će nas turistički vodič Josipa Petrina. Ukoliko ste po prvi put u Drnišu ovo je prilika da ga pobliže upoznate i doživite, a svima Vama koji u njemu često boravite ili živite da iskoračite iz svakodnevice i iznova otkrijete svoj grad.

Grad Drniš osigurao je besplatan prijevoz iz Splita za sve koji su zainteresirani za dolazak na "3. Međunarodni festival pršuta - Drniš 2016." koji se održava 2. i 3. rujna (petak i subotu). Autobus Prometa d.o.o. Split polazi u petak, 2. rujna 2016. sa Sukoišanske u 9,00 sati za Drniš, a povratak iz Drniša predviđen je istog dana u 14,00 sati sa Autobusnog kolodvora u Drnišu.

Katalog s programom i popisom izlagača pogledajte ovdje. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje