Ruske sankcije

Zabrana uvoza hrane iz EU u Rusiju oživjela rusko gospodarstvo i digla proizvodnju

Agrovijesti
EU Rusija Fotografija: Thinkstock
Uvođenje ograničenog embarga na uvoz hrane sa Zapada u Rusiju prije tri godine utjecao je na značajan rast domaće proizvodnje.

To je istaknuo zamjenik ministra ruskog Ministarstva poljoprivrede Jevgenij Gromiko.

Prema njegovim riječima gotovo četiri milijarde dolara iznosi vrijednost ruskih proizvoda proizvedenih u okviru takozvane supstitucije uzvoza. To znači da su sir, kobasice i druge proizvode koji su ranije stizali iz uvoza, zamjenili domaći proizvodi, rekao je Gromiko novinarima.

Moskva je zabranila uvoz poljoprivrednih proizvoda, hrane i sirovina iz nekih zapadnih zemalja 2014. godine, kao odgovor na sankcije EU i SAD protiv Rusije zbog njene uloge u ukrajinskoj krizi.

Sve strane su od tada u više navrata proširivale restriktivne mjere, unatoč upozorenja na štete koje trpe proizvođači i gospodarstvo. Pojedini političari i kompanije kažu kako su se te mjere pokazale politički neefikasnim te ekonomski štetnim i za Rusiju i za Europu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je, međutim, izjavio nedavno kako su recipročne mjere Moskve u formi embarga na pojedine zapadne prehrambene proizvode dobre za rusko gospodarstvo i da trebaju trajati što je duže moguće.

Prema njegovom mišljenju, ta zabrana je i u interesu ruskih potrošača i proizvođača budući da su im postali dostupni visoko kvalitetni domaći proizvodi po daleko nižim cijenama.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje