Sankcije

Zabrana uvoza soli u Rusiju iz EU i Ukrajine stupila na snagu

Agrovijesti
Sol Fotografija: Thinkstock
Odluka ruske Vlade o zabrani uvoza soli (stolne i denaturirane) u Rusiju iz zemalja koje su izazvale sankcije, stupila je na snagu

Odluka utječe na 26 zemalja s uvozom soli od 424.300 tona od kolovoza 2016., tj. 40,2 posto ukupnih dostavljenih količina, donosi TASS. U isto vrijeme, ruski proizvođači obećavaju povećanje proizvodnje soli i potpunu zamjenu uvoza bez jačanja procesa.

Skoro svi sudionici na domaćem tržištu soli ističu da Rusija ima ogromne rezerve soli i mogu u potpunosti zamijeniti uvoz. Na primjer, najveći proizvođač soli u Rusiji – Russol već je izvijestio o povećanju proizvodnih količina u 2016. godini za 15 posto „Tvrtka je u mogućnosti osigurati izvoz soli, ako razvijemo naš izvozni potencijal“, rekao je komercijalni direktor Alexey Bulychev. Istog su mišljenja i druge velike tvrtke.

Prema ruskom Ministarstvu poljoprivrede, udio zemalja koje spadaju pod ruske kontramjere iznosi 17,8 posto od ukupne opskrbe jestivom soli u Rusiji u 2015. godini, kao i 63,9 posto opskrbe tehničkom soli. Ruske potrebe za dijetetskom solju je oko 1,3 milijuna tona godišnje, a za tehničkom soli oko 4 milijuna tona. Svake godine, zemlja proizvede 3,6 milijuna tona soli, dok ruske tvrtke mogu potencijalno povećati proizvodnju na 6,1 milijun tona godišnje.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje