NAVODNJAVANJE

Zadarska županija navodnjavanje će usavršiti uz pomoć Izraelaca

Agrovijesti
Navodnjavanje Fotografija: Pixabay
Danas Izrael uspijeva zadovoljiti 95% potrebe za hranom, kazala je Shneor.

agroU organizaciji Veleposlanstva Države Izrael i Zadarske županije te u suradnji s Israel Export Institute i HGK ŽK Zadar, u hotelu Kolovare održan je seminar pod nazivom „Primjena novih tehnologija u poljoprivredi“, piše Zadarski list. Na seminaru se moglo čuti mnogobrojne sjajne primjere, poslovna i tehnološka rješenja izraelskih firmi iz domene poljoprivrede, a prikazane su i prezentacije o  stakleničkoj tehnologiji, navodnjavanju, proizvodnji maslinovog ulja, mljekarstvu i zaštiti bilja. Cilj seminara je da se s dijelom tih znanja i tehnologija upoznaju hrvatski proizvođači.

Zamjenica veleposlanice države Izrael u Hrvatskoj, Irit Shneor, već godinama radi na unaprjeđenju odnosa između Hrvatske i Izraela, te je velikim dijelom zaslužna za organizaciju ovog seminara i dovođenje izraelskih agrarnih eksperata u Hrvatsku, kao i niz drugih poslovnih događanja koje izraelsko veleposlanstvo podupire. U razgovoru nam je otkrila kako je jedna gotovo pustinjska zemlja poput Izrela uspjela postati vodeća zemlja po pitanju poljoprivredne tehnologije, objavljeno je na županijskim stranicama.

- Poljoprivreda je uspješna priča naše dugotrajne borbe protiv nepovoljnog zemljišta i klimatskih uvjeta. Više od polovice tla u Izraelu je suho ili polusuho, a prirodna vodoopskrba nije dovoljna. Usprkos navedenom,  od kada se 1948. godine Izrael uspostavio do danas, zemlja je utrostručila svoj teritorij korišten za poljoprivredu i proizvodnja se povećala za 16 puta. 

Danas Izrael uspijeva zadovoljiti  95% potrebe za hranom, kazala je Shneor.

Šime Mršić, zamjenik župana Zadarske županije, prije početka seminara se zahvalio tvrtki Netafim za vrijednu donaciju sustava navodnjavanja staklenika Poljoprivredno, prehrambene i veterinarske škole Stanko Ožanić.

- Naši će učenici tako moći proširiti svoje znanje i vještine u nastavnim područjima iz poljoprivednog uzgoja korištenjem najmodernijih tehnologija, kazao je.

U Zadarskoj županiji projekti na području poljoprivrede i navodnjavanja važni i razvojni potencijal kojeg treba pravilno iskoristiti. Zadarska županija razvoj poljoprivrede vidi kao jedan od strateških interesa, a osobiti potencijal prepoznaje u razvoju proizvodnje povrća, rekao je Šime Mršić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje