HPK o novom proračunu

Zadiranje u potpore poljoprivredi, nanosi trajnu štetu proizvodnji

Agrovijesti
Poljoprivrednici Fotografija: Pixabay
Hrvatska poljoprivredna komora dijeli stav hrvatskih poljoprivrednika kako je bilo kakvo zadiranje ili smanjivanje proračuna za poljoprivredu, u dijelu koji se odnosi na moguće smanjivanje potpore, štetno za sektor poljoprivrede i ukupnu poljoprivrednu proizvodnju.

"Smatramo kako su pokazatelji u hrvatskoj poljoprivredi poprilično loši i u većini sektora se nastavljaju negativni trendovi, pada nam broj poljoprivrednih proizvođača i proizvodnja, a posebice je teško stanje u stočarskom sektoru i proizvodnji mlijeka. Zbog toga je potrebno da Vlada uvaži sve negativne trendove i pokazatelje te ne uzima niti jednu kune potpora poljoprivrednicima, koji se ionako teško nose s jakom globalnom konkurencijom", izjavio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović.

Ono što je važno je da Ministarstvo poljoprivrede našim članicama pojasni u kojem dijelu će proračun za poljoprivredu biti manji za 4 posto te da nam daju argumentirane informacije i garancije da ovo smanjenje ne zadire u potpore kao što to tvrdi ministrica poljoprivrede Marija Vuković, ističu u HPK.

U HPK pozdravljaju smanjivanje proračuna, ukoliko se ono stvarno odnosi samo na uštede na troškovima administracije, materijalne troškove i slično, ali se izričito protive smanjivanju bilo kakvih prava na potpore samim proizvođačima. Od Ministarstva očekuju transparentnost te dodatna obrazloženja oko smanjivanja proračuna. Želimo da nas Vlada uvjeri kako su istinski uz hrvatskog poljoprivrednika i hrvatsku proizvodnju, stoji u njihovom priopćenju.

HPK smatra kako je potrebno transparentno izaći sa svim podacima i stalno objašnjavati mehanizme isplate potpora, posebice u dijelu novca koji dolazi iz EU i onog dijela koji se odnosi na nacionalnu komponentu potpora. Vrlo često i to može biti nejasno i loše iskomunicirano prema poljoprivrednim proizvođačima, što stvara dodanu konfuziju i strah da Vladi RH nije stalo do poljoprivrede i proizvodnje.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje