Zadruga

Zadruga za etično bankarstvo nastavlja proces licenciranja prve etične banke u RH

Agrovijesti
Poduzetništvo, zadruge Fotografija: Thinkstock
Zadruga za etično bankarstvo (ZEF) izvijestila je u petak kako je, nakon odbijanja središnje banke za izdavanje odobrenje za rad prve etične banke u Hrvatskoj, poduzela korake potrebne da se proces licenciranja nastavi i u najkraćem mogućem roku uspješno završi.

 U četvrtak je, naime, Hrvatska narodna banka (HNB) potvrdila da je odbila dati odobrenja za rad etičnoj banci te suglasnost za članove uprave i nadzornog odbora te banke, uz ostalo i stoga što osnivač banke nije dokazao da je osigurao sredstva za incijalni kapital, jer su odredbe statuta su u suprotnosti sa Zakonom o kreditnim institucijama, a predloženi čelnici ne zadovoljavaju zakonske uvjete za imenovanje. 

 Iz ZEF-a u petak odgovaraju kako je ocjena dokumentacije koju su predali od strane HNB-a "po svemu sudeći vrlo neobjektivna", da je ovakvom ocjenom Hrvatskoj "otežan put priključivanja klubu većine članica EU-a, koje već imaju svoje etične banke" te da "zbog specifičnosti etičnog bankarstva, od HNB-a očekuju intenzivniju suradnju u procesu licenciranja".

 Pritom navode kako je nakon predaje originalnog zahtjeva uz kompletnu dokumentaciju u listopadu prošle godine HNB zatražio dopunu dokumentacije koju je ZEF dostavio u veljači ove godine, no iz središnje ih banke "niti u jednom trenutku nisu upozorili da postoje propusti u dokumentaciji".

 "Stoga su u Zadruzi za etično financiranje s iznenađenjem dočekali rješenje kojim se odbija zahtjev za izdavanjem licence i to dva tjedna prije dogovorenog roka za dostavljanje dokaza o prikupljenom temeljnom kapitalu. Osim što je rješenje stiglo prijevremeno, u Zadruzi se ne slažu s ocjenom dijelova dokumentacije na temelju kojih je odbijen zahtjev za licencom", navodi se u priopćenju.

 "Sve točke koje se spominju kao problematične u odluci HNB-a, bile bi razjašnjene i, ukoliko je potrebno, ispravljene da je prije donošenja konačne odluke HNB na bilo koji način obavijestio Zadrugu da neki od elemenata ne zadovoljavaju regulatorne zahtjeve. HNB u svom priopćenju navodi mogućnost podnošenja novog zahtjeva te je stoga Zadruga već poduzela korake koji su potrebni da se proces licenciranja nastavi i u najkraćem mogućem roku uspješno dovrši, nakon čega bi  prva etična banka u Hrvatskoj mogla započeti s radom", ističe upravitelj ZEF-a Goran Jeras.

 U priopćenju iz ZEF-a odgovaraju i na pojedine točke rješenja o odbijanju zahtjeva, odnosno na točke koje se odnose na zamjerke HNB-a oko predloženih članova uprave i nadzornog odbora, oko temeljnog kapitala, povrata uloga i statut banke.

 HNB, naime, smatra da osobe predložene za predsjednicu i člana uprave te članove nadzornog odbora etične banke ne ispunjavaju uvjete iz Zakona o kreditnim institucijama, a iz ZEF-a odgovaraju kako se članci tog zakona koji se navode u rješenju HNB-a odnose "na prikupljanje dokumentacije poput preslika osobne iskaznice ili potvrde o nekažnjavanju te ne govore o kompetentnosti navedenih osoba".

 Iz ZEF-a tvrde kako članovi Upravnog odbora etične banke kumulativno imaju pedeset godina bankarskog iskustva na rukovodećim pozicijama i redovitu edukaciju s Europskom federacijom etičnih banaka "te su među najkompetentnijim kadrovima u Hrvatskoj za upravljanje ebankom".

 Predloženi članovi nadzornog odbora, dodaju, osobe su koje imaju razne rukovodeće pozicije u svojoj karijeri, a "među njima je i bivši potpredsjednik Vlade Kraljevine Belgije, ministar održivog razvoja u vladi Flandrije, počasni član parlamenta Kraljevine Belgije, tajnik Federacije europskih etičnih i alternativnih banaka, kao i bivši predsjednik etične banke u Poljskoj".

 Na prigovor HNB-a da ZEF nije dokazao da su osigurana sredstva za inicijalni kapital banke, što je osnovni uvjet za izdavanje odobrenja za rad kreditne institucije, iz Zadruge odgovaraju kako je rok za dostavljanje dokaza o prikupljenom temeljnom kapitalu bio 31. svibnja ove godine, odnosno da je HNB rješenje o odbijanju zahtjeva donio dva tjedna prije tog roka.

 "Sve trenutne aktivnosti Zadruge bile su usmjerene na prikupljanje temeljnog kapitala te bi do 31. svibnja kapital bio prikupljen u punom iznosu", ističu iz ZEF-a.

 HNB je svoju odluku obrazložio i činjenicom da pravila ZEF-a propisuju da se uplaćeni ulog vraća članu Zadruge nakon prestanka članstva pa se ne može realno očekivati da će zadruga kao jedini dioničar moći osigurati stabilno i dugoročno poslovanje banke u skladu s propisima. Iz ZEF-a na to odgovaraju kako prema njihovim pravilima Zadruga ima mogućnosti povrata uloga na zahtjev člana unutar dvije godine "pa nije realno očekivati da će povrati uloga utjecati na dugoročnu stabilnost poslovanja banke i Zadruge".

 Osvrću se i na navode HNB-a kako su odredbe predloženog statuta etične banke u suprotnosti s odredbama Zakona o kreditnim institucijama, jer predviđa da se temeljni kapital banke može povećati ulozima u novcu, stvarima i pravima, a prema Zakonu se može povećavati samo ulozima u novcu, iznimno u pravima, dok je ulaganje stvari isključeno kao mogućnost.

 "Navedene točke Statuta postoje i u statutu jedne od triju vodećih hrvatskih banaka, stoga u Zadruzi smatraju da bi se zakon jednako trebao primjenjivati na sve, a ne interpretirati prema arbitrarnoj ocjeni HNB-a", stoji u priopćenju ZEF-a.

 Iz Zadruge navode i kako etične banke nisu novost u Europi niti u svijetu - Europska federacija etičnih banaka danas broji 26 članica iz 14 zemalja poput Italije, Belgije, Poljske, Francuske, Španjolske, Danske i Švedske. ZEF je hrvatski predstavnik u toj federaciji i od ove se godine planira uključiti i u rad predsjedništva Federacije.

 "Vrijednost hrvatskog modela etičnog bankarstva razvijenog u Zadruzi za etično financiranje prepoznata je i globalno - trenutno se u Sloveniji, Portugalu, Bugarskoj i Finskoj pokreću zadruge po uzoru na Hrvatsku, dok su interes za njihov model pokazale i međunarodne organizacije koje se bave inovativnim bankarstvom. Mi imamo svjetski relevantan bankarski model i izrađujemo tehnološki najnapredniju bankarsku platformu. Ona će sigurno uspjeti i zaživjeti na ovaj ili onaj način, tako da neometano nastavljamo dalje. Pozivamo sve one koji žele imati prvu hrvatsku etičnu banku da nam se pridruže i da zajedno pokažemo da ovaj model financiranja predstavlja budućnost koja dolazi", zaključuju iz ZEF-a.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje