EU zaštita

Zagorski puran dobio EU zaštitu zemljopisnog podrijetla

Agrovijesti
Zagorski puran Fotografija: Robert Anić/PIXSELL
Oznakama zemljopisnog podrijetla visokokvalitetni proizvodi dobivaju dodanu vrijednost od čega koristi imaju europski poljoprivrednici i proizvođači hrane, kazao je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan.

"Uvrštavanje ovih osam novih proizvoda iz pet država članica u registar zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla i registar zaštićenih oznaka izvornosti pokazuje vrijednost našeg sustava zemljopisnih oznaka i veliko zanimanje koje vlada za njim", izjavio je povjerenik za poljoprivredu Phil Hogan. dodajući da je uvijek ohrabrujuće vidjeti kada visokokvalitetni prehrambeni proizvodi iz Europe dobiju priznanje koje zaslužuju.

Po njegovim riječima, zanimljivo je vidjeti i raspon proizvoda koji su danas uvršteni u registar. Oznakama zemljopisnog podrijetla visokokvalitetni proizvodi dobivaju dodanu vrijednost od čega koristi imaju europski poljoprivrednici i proizvođači hrane, kazao je on.

"U svim kategorijama proizvoda (poljoprivredni proizvodi, vina, aromatizirana vina i jaka alkoholna pića) vrijednost prodaje proizvoda s oznakom zemljopisnog podrijetla u 2010. iznosila je 54,3 milijarde eura. To čini gotovo 6  posto poljoprivredno-prehrambenog sektora i sektora pića EU-a.  Ukupno15  posto sve hrane i pića izvezene iz EU-a u treće zemlje u 2010. činili su proizvodi s oznakom zemljopisnog podrijetla", rekao je Hogan .

„Zagorski puran“ je proizvod koji se dobiva klanjem životinja (peradi) autohtone hrvatske pasmine zagorski puran starosti od 6 do 8 mjeseci koji su uzgojeni metodom slobodnog uzgoja (ispašom) na otvorenom. Proizvod „Zagorski puran“ se na tržište stavlja kao očišćen trup sa, vratom i iznutricama, ili polovica očišćenog trupa u svježem ili u smrznutom stanju. Pod iznutricama se podrazumijevaju jetra i očišćeni želudac koji se u promet stavljaju uz očišćeni trup, a srce, bubreg, te dišni organi ostaju unutar očišćenog trupa. Puran kao vrsta je upisan u bazu podataka FAOSTAT-a, a zagorski puran kao pasmina je upisan u središnje FAO baze podataka DAD-IS i FABIS.

Zagorski puran

Karakteristike proizvoda su:

  • težina očišćenog trupa za ženke (purice) kreće se do 3.5 kg, a za mužjake (purane) do 5.5 kg,
  • na očišćenom trupu koji se stavlja na tržište ne smije biti vidljivih oštećenja,
  • očišćen trup ne smije imati ostatke perja,
  • boja kože očišćenog trupa mora biti ujednačena, blijedo žuta do svjetlo žuta,
  • boja mesa trupa je bijelo ružičasta, a na batku prelazi u tamno ružičastu,
  • naslaga masti, vidljiva na vratnom i abdominalnom otvoru trupa je žute boje,
  • na trupu se posebno ističe prirodni oblik prsne kosti i vidljiv je kao 'izbočina' na prednjem dijelu trupa. Jače je izražena kod mužjaka nego kod ženke,
  • na dodir, koža je kompaktna i čvrsta. Noge (batak) stoje čvrsto uz trup.

Meso „Zagorskog purana“ konzumira se isključivo termički obrađeno. Meso je izrazito sočno, zbog većeg udjela masti u mišićima i mekane je žvakaće konzistencije. Umjerenog je i ugodnog mirisa i okusa karakterističnog za toplinski obrađeno meso bez nepoželjnih stranih primjesa. Meso termički obrađenih prsiju je bijele boje dok je meso zabatka smeđe boje. Na području Hrvatskog zagorja obitavaju četiri soja 

Zagorski purani namijenjeni za proizvodnju proizvoda „Zagorskog purana“ moraju biti uzgojeni isključivo na području Hrvatskog zagorja. Područje Hrvatskog zagorja obuhvaća cijelo područje Krapinsko-zagorske županije, cijelo područje Varaždinske županije, te rubne dijelove Zagrebačke županije koji graniče s Krapinsko-zagorskom i Varaždinskom županijom odnosno općine: Brdovec, Marija Gorica, Pušća, Dubravica, Luka, Jakovlje, Bistra i Bedenica (Karta Hrvatskog zagorja, prilog 4) . Izvan navedenog područja ne postoji veća komercijalna proi

Posebnosti „Zagorskog purana“ proizlaze iz načina držanja, odnosno ekstenzivnog uzgoja ispašom na otvorenom. Također, za razliku od intenzivno uzgojenih purana, koji brzo rastu i uzgajaju se u više ciklusa godišnje (jedan ciklus u tovu traje cca 3 mjeseca), zagorski puran uzgaja se u jednom cjelogodišnjem, prirodnom ciklusu, sa minimalno 6 mjeseci uzgoja do spremnosti za klaoničku obradu.

„Zagorski puran“ na tržištu je uvijek bio prepoznat kao specijalitet, meso posebne kvalitete. Ova obilježja su u izravnoj vezi s tradicijskom tehnologijom proizvodnje zagorskog purana koja se razvila i očuvala do danas u Hrvatskom zagorju.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje