zelena poljoprivreda

Zagrebačka županija dodjeljuje 20 milijuna kuna pomoći OPG-ovcima

Agrovijesti
Fotografija:
Ovo je program kojim želimo Zagrebačku županiju pretvoriti u vodeću zelenu županiju u Hrvatskoj. Mislim da za to imamo sve uvjete, naglasio je župan Stjepan Kožić.

U petek ujutro održana je konferencija za medije na kojoj je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić predstavio Program razvoja ekološke poljoprivrede u Zagrebačkoj županiji do 2030. na kojoj je najavio pomoć OPG-ovima od 20 milijuna kuna bespovratnih sredstava, javlja Prigorski.hr. 

"Prije svega kada govorimo o potporama poljoprivrednicima i skrbi našeg hrvatskog sela tu smo u samom vrhu. Mi već 20 godina izdvajamo iz proračuna kroz naš odjel za poljoprivredu preko 20 milijuna kuna, kako bi uz financijsku ali i stručnu pomoć pomogli razvoju poljoprivrede na našem području. To su bespovratna sredstva koja dajemo našim OPG-ovima za podizanje novih nasada, kupnju strojeva, proširenje proizvodnih kapaciteta i edukacije", kazao je Kožić. Dodao je kako misli da se to pozitivno odrazilo na lokalne poljoprivrednike, pa tako danas imaju u toj županiji najveći broj OPG-ova.

"Imamo ih više od 14.000, a drugi smo u Hrvatskoj prema nositeljima OPG- ova koji su mlađi od 40 godina. Ovo je program kojim želimo Zagrebačku županiju pretvoriti u vodeću zelenu županiju u Hrvatskoj. Mislim da za to imamo sve uvjete, a program daje mjere i uvjete kako do toga doći. Vjerujem da će do 2030. godine Zagrebačka županija biti vodeća u ekološkoj proizvodnji hrane, ali i razvoju pametnih sela", zaključio je župan.

Predsjednica saborskog Odbora za poljoprivredu Marijana Petir naglasila kako je ova inicijativa i program u skladu s novim trendovima i politikom Europske unije.

"Zagrebačka županija uvijek je bila vodeća kada je riječ o inovativnim rješenjima u poljoprivredi, stvaranja robnih marki i stvaranja modela od polja do stola te prodaje domaćih proizvoda na kućnom pragu. Sada i kroz ovaj model razvoja ekološke poljoprivrede pokazuje u kojem pravcu bismo trebali ići. Mala smo zemlja s dobro očuvanim okolišem i zabranom uzgoja GMO-a, pa tako imamo izvrsne šanse za proizvodnju hrane na tradicionalan način koji će doprinijeti održivom razvoju, dati dodanu vrijednost poljoprivrednim proizvodima i osigurati tržište", za kraj poručila je Petir.