Forum obiteljskog smještaja

Zaher: Povežimo obiteljski smještaj s proizvođačima hrvatskih proizvoda

Agrovijesti
Otvoren Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja u Zadru Fotografija: HGK
Forum je organizirala Zajednica obiteljskog smještaja pri Hrvatskoj gospodarskoj komori, dok je suorganizator i partner Hrvatska turistička zajednica. Pokrovitelji su Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo turizma, Zadarska županija, Turistička zajednica grada Zadra i regija Zadar.

„U Hrvatskoj ima više od 80.000 domaćinstava, s više od pola milijuna kreveta, što čini više od 50% ukupnog broja kreveta. Hrvatski obiteljski smještaj ostvaruje više od 1/3 ukupnog broja noćenja, no što je još značajnije ovaj vid mikro poduzetništva ostvaruje prihod od gotovo 2 milijarde eura  godišnje, a procjenjuje se da doprinosi 100 milijuna eura investicija godišnje, stoga je izuzetno važan za hrvatski turizam i gospodarstvo“, rekao je potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher na svečanom otvorenju 3. nacionalnog Foruma obiteljskog smještaja (FOS) koji se od 15. do 17. studenoga održava u sportskoj dvorani Višnjik u Zadru.

Dodaje kako je HGK, osluškujući potrebe turističkog sektora, još prije tri godine pokrenula ovaj nacionalni forum turističkog sektora kao mjesto okupljanja pružatelja ugostiteljskih usluga u domaćinstvu. A ove godine po prvi puta specijalizirani projekt „Kupujmo hrvatsko – Hrvatski proizvod za hrvatski turizam“ organiziran je u sklopu FOS-a kako bi se povezali proizvođači i ponuđači obiteljskog smještaja. „HGK je odavno prepoznala taj fenomen, ali je važno da ga prepoznaju i drugi, prvenstveno kreatori turističke politike i strategije, ali i dobavljači u turizmu“, zaključuje Zaher.

Otvoren Treći nacionalni Forum obiteljskog smještaja u Zadru

 „Iako je do kraja godine ostalo još mjesec i pol dana, ova turistička godina će biti upisana zlatnim slovima u povijest Zadra. U veljači je Zadar dobio titulu najbolje europske turističke destinacije za ovu godinu u konkurenciji Atene, Rima, Londona. Također, Zadar je izradio strategiju razvoja turizma u sljedećih 10 godina“, rekao je pročelnik za gospodarstvo i obrtništvo Grada Zadra Ivica Katić dodavši kako je Zadar postao iznimna turistička destinacija što se tiče i kruzing turizma te da je ostvareno više od pola milijuna prometa putnika u zadarskoj zračnoj luci, a otvoreno je i niz novih hotela i hostela te smještajnih jedinica u privatnom vlasništvu. „Ove godine će se ostvariti 455.000 dolazaka turista i 1,7 milijuna noćenja što Zadar svrstava u vrh svih turističkih destinacija u Hrvatskoj. Za 26 posto ili 600 novih privatnih iznajmljivača je porastao broj ove godine. Polovina noćenja ostvareno je u obiteljskom smještaju“, kazao je Katić.

Pozdravljajući privatne iznajmljivače na FOS-u pomoćnik ministra turizma Robert Pende naglasio je kako je struktura smještajnih kapaciteta takva da smo orijentirani na iznajmljivanje što potvrđuje i podatak da više od 55 posto kapaciteta čini obiteljski smještaj, dok su 12 posto hoteli, a 25 posto kampovi. „Jedna od mjera Akcijskog plana razvitka turizma bilo je sufinanciranje izgradnje bazena u domaćinstvima. Tako je više od 500 bazena u privatnom smještaju do danas sufinanciralo Ministarstvo turizma. Osim toga, u tijeku su i izmjene Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, pa pozivam sve iznajmljivače u domaćinstvu da se uključe u javnu raspravu vezanu uz taj zakon“, rekao je Pende.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje