Za izvoz

Zajam od 5 milijuna eura maslinarskoj industriji Tunisa

Agrovijesti
Maslinovo ulje Fotografija: Thinkstock
EBRD će posuditi 5 milijuna eura proizvođačima maslinovog ulja Tunisa za potporu razvoja sektora i podizanja ekonomskog rasta

Zajam ide Sovena MENA i Tiba Foods, tuniškoj podružnici Sovena Grupe, za proširenje izvora maslinovog ulja i povećanje proizvodnih kapaciteta flaširanog maslinovog ulja za izvoz.

Tunis je jedan od pet najvećih proizvođača maslinovog ulja u svijetu s rekordnim berbama od 265-285.000 tona maslina u 2014. što je dvostruko više od godine prije, tvrdi Ministarstvo poljoprivrede Tunisa. Tunis normalno proizvodi od 150 do 250.000 tona maslinovog ulja svake godine i izvozi oko 80 do 90 posto. Izvoz bi mogao kompenzirati razočaravajuće berbe u  ključnim EU maslinarskim zemljama kao što je Italija, gdje je voćna muha uzrokovala velike štete na stablima.

Financiranje je dio EBRD-ovog investicijskog plana u zemlji, koji je započeo 2012., od kada je dodijelio više od 300 milijuna eura za više od 25 projekata u privatnom sektoru. Banka je također podupirala više od 300 malih i srednjih poduzeća pružajući im tehničku pomoć. „Banka je predana u jačanju ovog ključnog sektora ekonomije Tunisa te povećano postaje jedna od najvećih pobornika sa svojim investicijama i političkim dijalozima“, rekla je Marie-Aleexandra Veilleux-Laborie, voditeljica ureda EBRD-a u Tunisu. „Nakon dva projekta u sektoru maslinovog ulja u Tunisu, vrlo smo ponosni da surađujemo sa Sovena Grupom na povećanju proizvodnje i izvoza maslinovog ulja.“

Tunis je treći najveći izvoznik maslinovog ulja u svijetu, nakon Španjolske i Italije, a ovaj sektor čini 40 posto nacionalnog poljoprivrednog izvoza. Međutim, globalno potrošači nisu svjesni toga da se maslinovo ulje iz Tunisa prodaje na veliko i da se miješa sa ostalim uljima u zemlji, pogotovo s talijanskim i španjolskim uljima.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje