Strategija

Zajednica općina izrađuje strategiju za jačanje malih općina u Hrvatskoj

Agrovijesti
Općina Antunovac, zgrada općine Fotografija: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Na sjednici se razgovaralo o potrebi izrade strategije razvoja malih općina u Hrvatskoj čiji je nacrt gotov, a na jesen bi trebao biti dostavljen na najviša politička tijela u zemlji, najavio je Baričević.

Hrvatska zajednica općina (HZO) obilježila je u utorak svoj dan svečanom sjednicom na kojoj je predsjednik HZO-a Martin Baričević najavio strategiju razvoja malih općina za snažniju fiskalnu decentralizaciju i dobivanje više ovlasti na razini lokalne samouprave.

"Ovo kako sada izgleda da se Hrvatska grupira u županijska središta i glavni grad, to definitivno nije put kojim Hrvatska treba ići. Trebamo iskoristiti sve potencijale koje ova zemlja ima da bismo krenuli brže", poručio je Baričević nakon sjednice predsjedništva i upravnog odbora Hrvatske zajednice općina, održane u Saboru u prigodi dana HZO-a, 19. lipnja. 

Na sjednici se razgovaralo o potrebi izrade strategije razvoja malih općina u Hrvatskoj čiji je nacrt gotov, a na jesen bi trebao biti dostavljen na najviša politička tijela u zemlji, najavio je Baričević.

U strategiji će biti razrađena dinamika i modeli decentralizacije Hrvatske, a pritom su se u HZO-u, kaže Baričević, vodili usporedbom s drugim zemljama, s onima koje su bile u tranziciji kao i sa starim demokracijama EU.

Baričević poručuje da žele više novca i ovlasti na razini lokalne samouprave i malih općina kako je to u uređenim europskim zemljama, a uzor im je Bavarska u kojoj puno općina, do 500 stanovnika, ima ovlasti u području školstva, zdravstva i eksploatacije prirodnih bogatstva.  

"Želimo pokazati da razvijene zemlje stalno vode rasprave i brigu kako unaprijediti lokalnu samoupravu, a kao neki dijelovi hrvatskog društva koji stalno vode brigu kako ukinuti lokalnu samoupravu, kao izvorište najvećih problema. Ja držim da su općine i načelnici općina najuspješniji dijelovi hrvatskog društva koji svom stanovništvu daju najviše", istaknuo je Baričević.

O detaljima nije hto govoriti dok svih 320 članica HZO-a ne da svoju suglasnost i sugestije na predloženi nacrt strategije. Baričević poručuje da žele ostvariti široki politički konsenzus i oko strategije okupiti sve političke opcije koje djeluju na lokalnoj razini.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje