Zakoni

Zakon o šumama i Zakon o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori na Saboru

Agrovijesti
Hrvatski sabor Fotografija: Patrik Macek/PIXSELL
Saborski sastupnici su raspravili i konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kojem je cilj stvoriti pravni okvir za jačanje komore kao krovne institucije svih poljoprivrednika.  Oporba je najviše zamjerki imala na uvođenje obveznog članstva poljoprivrednika koji su korisnici potpora, smatrajući to nepotrebnim novim parafiskalnim nametom. Vladajući pak navode da će uvođenje obveznog članstva osigurati neovisnost te institucije i omogućiti kvalitetnije zastupanje interesa poljoprivrednika.

Cilj novog zakona o šumama je očuvati naše šume za budućnost, osigurati gospodarski razvoj i pomoću ruralnom prostoru da od dobrobiti samih šuma i cijeloga sektora mogu zapošljavati, istaknuo je u utorak u Hrvatskom saboru državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Željko Kraljičak braneći zakon koji su uz neke zamjerke podržali klubovi zastupnika.

Damir Felak (HDZ)  zakon je ocijenio dobrim i podupire povećanje stope šumskog doprinosa s ranijih tri, odnosno pet posto, na pet, odnosno deset posto (za jedinice sa statusom potpomognutih područja). Sredstva od tog doprinosa uplaćuju se jedinicama na čijem je području šuma posječena i koriste se namjenski za izgradnju komunalen infrastrukture, podsjeća Felak.

Zastupnici, među njima Josip Križanić (HDZ) zadovoljni su što će plaćanja naknade za općekorisne funkcije šuma (OKFŠ) biti oslobođena manja, odnosno poduzeća s prihodom manjim od tri milijuna kuna. Ta se naknada plaća u visini 0,0265 posto od ukupnog prihoda i uplaćuje se u državni proračun.

Domagoja Hajdukovića (SDP) kazao je kako ga brine što će postupak obračuna i naplate te naknade ubuduće provoditi Financijska agencija ( FINA). Smatra i kako je prvo trebalo donijeti strategiju šumarstva, pa tek onda ići na ostale akte.

Vladajući pozdravljaju i odredbu po kojoj se opožarenim šumskim površinama namjena ne može promijeniti deset godina od opožarenja, a opožareno područje mora se obnoviti u roku dvije, odnosno plus dvije godine.

Miro Bulj (Most) ponovno je ustvrdio kako je zakon napisan za golf igrališta, odnosno da stranci postanu vlasnici šuma, cijeli zakon naziva prijevarom.

Ministarstvo poljoprivrede i šumarstva ne bi predlagalo nešto suprotno hrvatskim zakonima i interesima, odgovara državni tajnik Kraljičak.

 I Davor Vlaović (HSS) protivi se odredbi koja dopušta strancima stjecanje vlasništva nad hrvatskim šumama, smatrajući da nijedan međunarodni ugovor ne bi trebao biti jači od nacionalnih interesa. "Želimo da gospodarenje šumama bude na održiv način, da se osigura dovoljno sirovine domaćoj industriji i osigura veća zaposlenost", kazao je.

 Saborski sastupnici su raspravili i konačni prijedlog zakona o Hrvatskoj poljoprivrednoj komori kojem je cilj stvoriti pravni okvir za jačanje komore kao krovne institucije svih poljoprivrednika.

 Oporba je najviše zamjerki imala na uvođenje obveznog članstva poljoprivrednika koji su korisnici potpora, smatrajući to nepotrebnim novim parafiskalnim nametom. Vladajući pak navode da će uvođenje obveznog članstva osigurati neovisnost te institucije i omogućiti kvalitetnije zastupanje interesa poljoprivrednika.

 Sami predstavnici poljoprivrednika tražili su da članstvo bude obvezno, odgovorio je na kritike Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji ističe da trošak od 6 kuna mjesečno daleko ispod benefita koje će poljoprivrednici dobiti članstvom u komori.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje