Nakon više od 10 godina

Zakon o zaštiti životinja pred Vladom

Agrovijesti
Prijatelji životinja Fotografija:
Zaštita životinja iznad je stranačkih interesa i poticaj političarima na zalaganje za javno dobro.

  Nakon  više  od  10  godina  Hrvatska  donosi  novi  Zakon  o  zaštiti životinja. Naime, prijedlog Zakona trebao bi biti izglasan u Vladi u četvrtak
 18.  svibnja  2017.  Aktivisti  udruge Prijatelji životinja, u 10 sati ispred   zgrade   Vlade  na  Markovu  trgu,  ukazat  će  natpisima  na transparentima  na  pozitivne  odredbe  koje treba podržati kako bismo dobili  bolji  Zakon  koji  građani  već  dugo očekuju i za koji su se borili.

 Luka  Oman, predsjednik udruge Prijatelji životinja, poziva političare da  se,  neovisno o političkim opredjeljenjima, zauzmu za veću zaštitu životinja.  „Ističemo da je ovaj zakon interes Republike Hrvatske koja  se  njime  definira kao napredna zemlja u zaštiti životinja, a to je i jedan od elemenata po kojima će buduće generacije ocjenjivati kakvo je  bilo  naše  društvo – napredno ili nazadnjačko. Očekujemo i od članova  Vlade i od svih stranaka i saborskih zastupnika da podrže novi Zakon”, poručuje Oman.

Ministarstvo  poljoprivrede, na čelu s ministrom Tomislavom Tolušićem, pokazuje   da   uvažava  glas  javnosti  i  vrlo  glasne  zahtjeve  za poboljšanjem zaštite životinja. Nakon stupanja na snagu zabrane uzgoja  životinja  radi  krzna, što je u siječnju ove godine i u Hrvatskoj i u inozemstvu  dočekano  s  oduševljenjem, zabrana usmrćivanja napuštenih  životinja  označit  će još jedan  povijesni trenutak.

Ministar  Tolušić  snažno se založio za no kill skloništa izjavljujući da neće postojati nijedno sklonište u kojemu će se životinje ubijati ia neće postojati nijedno sklonište u kojemu će se životinje ubijati i da  Hrvatska  kao  civilizirana država definitivno mora donijeti takav zakon.  Najavio  je   i   detaljnije   kontrole   provedbe  obveznog mikročipiranja  pasa i sudjelovanje svih lokalnih zajednica u provedbi Zakona  koji u svojem prijedlogu sadrži i brojne druge odredbe koje će donijeti  poboljšanja, kao i financijsku uštedu. Ključni su preventiva i  rad  na  sprečavanju  napuštanja  životinja  i  provođenju programa
 kastracija  te aktivnom oglašavanju i udomljavanju.

Novi  Zakon odsad bi sankcionirao i: spolni odnos čovjeka i životinje, bacanje  petardi  na životinje, držanje stalno vezanih pasa, držanje i korištenje   životinja   u  cirkusima,  držanje  divljih  životinja  u ugostiteljskim objektima… To su samo neke od novih pozitivnih odredbi, što  pokazuje  da  je  Ministarstvo  uvažilo više od 1000 komentara na javnoj  raspravi o ovom Prijedlogu Zakona.

Udruga  Prijatelji  životinja  smatra  da  hrvatsko  društvo  ne smije prešućivati  nasilje prema životinjama, zbog čega je prethodnih godina svojim  aktivnim  radom  i  prijedlozima  potaknula  izmjene zakonskih propisa.  Zaštita  životinja  iznad  je  stranačkih interesa i poticaj političarima na zalaganje za javno dobro.