ISTRAŽIVANJE

Zamrznuto povrće ponekad je hranjivije od svježeg

Agrovijesti
Police trgovina Fotografija: Pixabay
Prednost smrznutog proizvoda je da se može smrznuti i zaustaviti njegovo raspadanju ubrzo nakon žetve, što znači da zadržava svoju nutritivnu vrijednost neovisno o tome kada će se naći na vašem tanjuru.

Iako se čini da svježi proizvode u trgovinama trebaju imati veću nutritivnu vrijednost od onih u zamrznutih u vrećicama, nova istraživanja pokazuju da to nije uvijek tako.

Studiju su proveli istraživači na Sveučilištu Georgia  u suradnji sa Zakladom za zamrznutu hranu. Ova studija, koja je provedena tijekom dvije godine, uspoređuje nutritivnu vrijednost raznih povrća - brokule, cvjetače, kukuruza,  graha, graška, špinata, borovnice i jagode .

Većina ljudi ne odmah jede proizvode koje kupuju, naime prema istraživanjima u maloprodaji hrane, Amerikanci obično kupuju namirnice 1,6 puta tjedno. Ova studija je testirala razne količine hranjivih tvari u svakom od povrća pohranjenog povrća, bilo svježeg ili zamrznutog. Testirani su vitamin C, provitamin A (poznatiji kao beta-karoten) i folati.

Općenito, studija je pronašla nekoliko nutricionističkih razlika između načina pohrane. Primjerice grah je pokazao 40 posto niži sadržaj vitamina C kada se čuva hladnjaku, u usporedbi s onim smrznutim. Zamrznuti kukuruz pokazao je puno veće razine beta-karotena od svježeg ili iz hladnjaka. Smrznuti grašak pak ima 19 posto više folata od onog iz hladnjaka.

Ta studija kao i ostale poput nje želi pokazati da zamrznuti proizvodi nisu nužno manje hranjivi, unatoč dugom skladištenju i ambalaži. Prednost smrznutog proizvoda je da se može smrznuti i zaustaviti njegovo raspadanju ubrzo nakon žetve, što znači da zadržava svoju nutritivnu vrijednost neovisno o tome kada će se naći na  vašem tanjuru. Naravno, nema sve smrznuto povrće dobar okus i teksturu kao svježe, ali studija ukazuje na to da ako ste jedan od onih koji dulje vrijeme drže povrće u frižideru prije jela, bolja opcija za vas je smrznuto povrće. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje