JAGODE

Započela berba jagoda u Vrgoračkom kraju, berača nema

Agrovijesti
Jagode Fotografija: Pixabay
Neslužbeno se doznaje da već desetak dana proizvođaći intenzivno traže potrebne berača jagoda za ovu sezonu, no za sada ih nema potreban broj.

Započela je berba jagoda u Vrgoračkom kraju, no za tamošnje uzgajivače problem je pronači dovoljan broj berača jagoda. Sezona jagoda ove godine kasni za desetak dana, i umjesto uobičajenih prvih branja sredinom travnja, prva branja krenula su početkom svibnja. Uzgajivači se žale da je zbog protekle zime kasnila vegetacija, no posrijedi je i problem s radnom snagom.

 Neslužbeno se doznaje da već desetak dana proizvođaći intenzivno traže potrebne berača jagoda za ovu sezonu, no za sada ih nema potreban broj. Vrgorac je grad iz kojeg je u proteklu godinu u Irsku i Njemačku iselio veliki broj broj mladih ljudi koji su inače odrađivali berbu, a, kako se neslužbeno doznaje, uzgajivači nisu spremni podignuti satnicu beračima s 20 na 25 kuna ili više.

 Prve jagode prodaju se prekupcima po 20 kuna za kilogram, a u maloprodaji postižu cijenu i do 35 kg za kilogram.  Pregovori oko cijene satnice beračima još uvijek traju, a u međuvremenu 'radna snaga' otišla je u Makarsko primorje čistiti apartmane i brodice za puno bolju cijenu po satu. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje