HPK prijedlozi

Započelo udruživanje proizvođača kroz HPK, traže jednak status kao i druge komore

Agrovijesti
Započelo udruživanje proizvođača HPK Fotografija: HPK
HPK je započeo sastanke sa sektorskim udruženjima sa ciljem da se ujedine kako bi se bolje zaštitili poljoprivredni proizvođači. Traže 40% mjesta u savjetodavnim Odborima Ministarstva poljoprivrede.

Hrvatska poljoprivredna komora održala je sastanak Predsjedništva sa prvih osam Saveza poljoprivrednih proizvođača, sa ciljem uključivanja neprofitnih organizacija u rad Sektorskih odbora Hrvatske poljoprivredne komore te povezivanja sektorskih odbora HPK sa odborima Copa-Cogeca organizacije, Na sastanku se razgovaralo o mogućnostima suradnje Saveza i Komore te potrebi za zajedničkim djelovanjem poljoprivrednih proizvođača na nacionalnom i međunarodnom nivou. Posebno je održano predavanje o važnosti pregovora u okviru Zajedničke poljoprivredne politike te utjecaju Copa-Cogeca organizacije na Europske institucije.

Pojedini od Saveza koji su uključeni u rad Komore ukratko su iznijeli svoja iskustva, te koliko je važno preventivno djelovati kroz Sektorske odbore, kako se snaga Saveza može ojačati i kako je važno imati instituciju koja je osnovana Zakonom, kažu u HPK. 

Važnost udruživanja proizvođača kroz HPK

Predsjednik Komore, Mato Brlošić objasnio je važnost Copa-Cogeca organizacije koja je pregovorima omogućila da Europska Komisija 2015. godine odobri 500 milijuna eura pomoći poljoprivrednicima. Naglasio je kako poljoprivredni proizvođači kroz Komoru mogu sudjelovati u gotovo 60 sektorskih odbora Copa-Cogeca organizacije i Europske Komisije. Brlošić se osvrnuo i na ukidanje obaveznog članstva Komore koji je članove godišnje koštao 10 kuna po hektaru i kako se odmah nakon uništavanja i slabljenja Komore, pod izlikom da je članarinina preskupa, poticaj po hektaru smanjio za 700 kuna. Da su poljoprivredni proizvođači bili ujedinjeni i organizirani takvo rezanje ne bi bilo moguće, rekao je Brlošić. Sukladno navedenom postavilo se pitanje kome smetaju ujedinjeni poljoprivredni proizvođači i je li potreban organizirani sustav ili će se nastaviti s politikom podjele koja je dovela poljoprivredu na rub propasti.

Započelo udruživanje proizvođača HPK

Kako bi se tome stalo na kraj te zbog nasušne potrebe za ujedinjavanjem poljoprivrednih proizvođača Savezi su se složili kako je važno jačanje Sektorskih odbora, suradnja i jačanje pozicije poljoprivrednih proizvođača na nacionalnoj i međunarodnoj razini, pronalazak financijskih rješenja kako bi se osigurao rad Sektorskih odbora i članarine za Copa-Cogeca organizaciju, Isto tako smatraju da je potrebna izmjena Zakona o Komori i Statuta Komore te izjednačavanje prava kao što imaju ostale komore kako bi se omogućilo neometano predstavljanje poljoprivrednih proizvođača na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Nadalje Brlošić kaže da je nužno osigurati minimalno 40% mjesta u savjetodavnim Odborima Ministarstva poljoprivrede.

Detaljnije o načinu povezivanja i djelovanja kroz Sektorske odbore Komore, Savezi će raspravljati u narednim danima sa  svojim članovima, a Komora će održati sastanke s još nekoliko Saveza i Udruga. Sastanak je završio sa stavom da budućnost poljoprivrednih proizvođača ovisi o zajedničkoj suradnji.

Sastanku su prisustvovali: članovi predsjedništva HPK, Hrvatski savez udruga ekoloških proizvođača, Hrvatski savez udruga proizvođača mlijeka, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Hrvatski voćarski savez, Savez udruga hrvatskih uzgajivača Holstein goveda, Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnajka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske. Potporu je prethodno dao Hrvatski pčelarski savez.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje