Sigurnost hrane

Zaražena srpske maline zaustavljena na mađarskoj granici

Agrovijesti
Maline Fotografija: Pixabay
U pošiljci bobičastog voća namjenjenog Mađarskoj i Njemačkoj pronađen norovirus, sumnja se i na reeksport.

Sustav alarmiranja o sigurnosti hrane izvjestio je Srbiju da je pošiljka malina iz te zemlje, koja je namjenjena Mađarskoj i Njemačkoj, zaražena norovirusom.

Roba je zaustavljena na granici sa Mađarskom, a upozorenje srpskoj strani stiglo je u srijedu. Norovirus se najčešće prenosi prljavim rukama i lošom higijenom prilikom branja i transporta malina.

Kako kažu u srpskom Ministarstvu poljoprivrede, službe kontrole koje prate obavještanje RASAF-a, postupile su po standardnoj proceduri. Nadležena poljoprivredna isnpekcija poslana je na teren kako bi prikupila podatke o hladnjačaru, koji je izvezao maline. Obično je praksa da se roba vrati izvozniku i da je on uništi uz prisutnost inspekcije. Zasada još ne znaju koje su količine u pitanju.

- To je veliki problem za Srbiju, jer ovakvi propusti urušavaju ugled visokokvalitetne srpske maline - kaže Dejan Radulović, voćar iz Čačka. - Događa se i da sa tim virusom uvezu malinu, pa je reeksportuju kao domaću.  Svašta se radi, samo da se sroza i spusti cijena domaćoj malini, koja je najaromatičnija i najkvalitetnija. Kod nas i ne postoje neke službe detaljne kontrole. To se mora ozbiljno pregledati, a ne površno. Nije ni prvi put da se norovirus pronađe u srpskim malinama. Loše vijesti se daleko čuju, pa žig virusa, zbog jednog kamiona, trpe svi.

Sada svi proizvode maline, Srbija, BiH, Kosovo, i oni koji se nikad nisu ovim poslom bavili imaju bar jedan malinjak. Uz to, tvrde srpski malnari, postoji i uvoznički lobiji, koji dodatno uništavaju domaće proizvođače. Predviđanja za iduću godinu su sumorna, jer će cijena maline biti od 80 do 100 dinara.

 

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje