TJEDAN PČELARA

Zašto koristiti nacionalnu staklenku za med hrvatskog podrijetla

Agrovijesti
Fotografija: Privatni album Pogledajte galeriju
Vrijedno radite na vlastitom pčelinjaku i primarni ste proizvođač pčelinjih proizvoda? Evo kako možete dodatno povećati povjerenje svojih potencijalnih kupaca – koristite nacionalnu staklenku za med!

Pomoću ove staklene ambalaže Vaš će proizvod biti prepoznat, a potrošači će biti sigurni da se u njoj nalazi med koji je proizveden u hrvatskim pčelinjacima. Osim toga, Vi kao domaći pčelar zaštitit ćete se od nelojalne konkurencije i velikog uvoza meda niskih cijena i upitne kvalitete. Riječ je o staklenci inovativnoga dizajna koja je prepoznatljiva po svome obliku i nosi reljefni logotip i naziv Hrvatskoga pčelarskog saveza.

Nacionalna staklenka jamac je najveće kvalitete hrvatskog meda

Svatko tko kupuje med pakiran u nacionalnu staklenku može biti siguran da je on udovoljio najvišim standardima kvalitete propisanima odredbama Pravilnika o medu. Osim prema obliku, ovu staklenku može se jasno prepoznati i po tome što je na njoj naznačena naljepnica na kojoj piše zemlja podrijetla Hrvatska kao i znak Med hrvatskih pčelinjaka. Ovakav način pakiranja osigurava potpunu transparentnost jer sadrži jedinstveni broj uz pomoću kojega kupac može provjeriti podrijetlo meda.

Staklenku možete nabaviti u tri dimenzije: od 720 mililitara (odnosno 900 grama − koja je i najveća), od 580 mililitara (720 grama) i od 370 mililitara (450 grama).

Staklenka od 370 mililitara koristi se za promociju meda u školama u sklopu projekta Školski medni dan, kada se 7. prosinca na dan svetog Ambrozija, zaštitnika pčelara, dijele staklenke napunjene domaćim medom prvašićima na području cijele Hrvatske.

Kvotu staklenki po korisniku utvrđuje Hrvatski pčelarski savez na temelju podataka iz Evidencije pčelara i pčelinjaka, a na osnovi godišnje proizvodnje meda u količini od 40 kilograma po jednoj pčelinjoj zajednici. Svaki pčelar korisnik staklenke može ju puniti isključivo medom hrvatskog podrijetla u skladu s Dobrom pčelarskom praksom. Uvjete zadane Pravilnikom o nacionalnoj staklenci za med hrvatskog podrijetla trenutačno zadovoljava više od 5000 pčelara, od koji su većina članovi Hrvatskoga pčelarskog saveza.

Provjerite ispunjavate li uvjete za korištenje nacionalne staklenke

Pravo na korištenje nacionalne staklenke imaju pčelari koji ispunjavaju ova tri uvjeta:

  • Pripadaju primarnim proizvođačima pčelinjih proizvoda upisanih u Evidenciju pčelara i pčelinjaka
  • Proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju ih na tržište te
  • Koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava.

Projekt Hrvatskoga pčelarskog saveza započet je 2016. godine. U njega se naknadno uključila Hrvatska poljoprivredna agencija, a sufinanciralo ga je Ministarstvo poljoprivrede. Realiziran je 2018. godine kada se na tržištu pojavila prva nacionalna staklenka za med hrvatskog podrijetla koja je napunjena u Županji. Od tada je prodano preko 550 000 staklenki svih triju dimenzija.

Pridružite se i Vi tisućama pčelara koji su na ovaj način osigurali vidljivost kvalitete vlastitog proizvoda.