domaće kompanije

Zašto NO Zvečeva napušta drugi po veličini dioničar?

Agrovijesti
Zvečevo prehrambena industrija d.d. Fotografija: Duško Mirković/PIXSELL
Revizor je suzdržan za GFI za 2017., što je zbog nemoguće provjere, ponekad lošije od negativnog mišljenja.

Poveći paket jučerašnjih objava požeške tvrtke Zvečevo preko Zagrebačke burze njezinog je predsjednika Uprave i većinskog dioničara Zdravka Alvira zatekao na godišnjem odmoru, pa je u kratkom telefonskom razgovoru želio tek potvrditi promjene vezane uz Nadzorni odbor.

U Zvečevu je, naime, ustrojen NO koji već godinama djeluje u sastavu od 7 članova, no za skupštinu dioničara 30. kolovoza Uprava je upravo predložila i dopunu dnevnog reda, u sklopu koje je i intervencija u temeljni akt društva u dijelu nadzora, piše Poslovni dnevnik.  Predložena statutarna promjena glasi da NO može imati 3 do 7 članova, a da će Zvečevo po novome imati 3 nadzornika, potvrdio je Alvir, što znači mandat na 4 godina za tri nova-stara nadzornika: to su Anđelko Jerković, Ante Gojević i Hrvoje Alvir. S tim u vezi već se nagađa što znači izostanak Tonija Kozine koji je u NO-u od 2014., a nakon financijske injekcije njegove Ultima ulaganja u stabilizaciju Zvečeva koja je tako postala drugi po veličini vlasnik Zvečeva (19,5%).

Kako bilo, uži NO može biti i funkcionalniji, načelni je stav poznavatelja prakse korporativnih tijela upravljanja, no ostaje za vidjeti što će se u nastavku iskristalizirati.  Zasad pak Zvečevo plijeni i s GFI za 2017., značajnu godinu po poteškoćama kad je izgubio mjesto na policama Konzuma, ali se na njih i vratio, te što je započet te finiširan predstečaj kroz sklapanje sporazuma s vjerovnicima.

Kod Zvečeva je primijećena rijetka pojava u praksi u vidu suzdržanog mišljenja od strane revizora, ovdje Deloittea. Bez ulaženja u konkretni slučaj i osnove zašto se sve Deloitte odlučio na to (niz razloga je naveden u danoj osnovi za suzdržanost) poznavatelji načelno pojašnjavaju zašto suzdržanost ponekad može biti i lošija od negativnog mišljenja, i tako navode "zbog nemogućnosti provjere knjiženja materijalnih činjenica". 

Posljednje dvije i pol godine poslovanja Zvečeva obuhvaćene aktualnim prezentiranjem GFI, dakle za 2016. i 2017, te posljednjih 6 mjeseci, uz ostvarene gubitke u 2016. i 2017., pokazuju pad od 45% prihoda od prodaje u 2017. naspram 2016. Prema godišnjem izvješću o stanju društva za 2017., pad prodaje je zabilježen u svim segmentima - kod konditorskih proizvoda, Lasta asortimana i alkohola.

U prvom polugodištu, međutim, isplivali su efekti predstečajnog sporazuma, i zahvaljujući između ostalog otpisima obveza prema dobavljačima Zvečevo je bilo u plusu od oko 25 mil. kn. Smanjenje prodaje u prvih 6 mjeseci iznosi 7% u odnosu na isto razdoblje lani, kao posljedica gubitka polica u Konzumu, visokih troškova proizvodnje, i nemogućnosti njezina financiranja u svim segmentima poslovanja. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje