Zaštita terana

Zašto slovenski vinari tvrde da je dokumentacija za teran "krivotvorena"?

Agrovijesti
Vinogradi u dolini Loire Fotografija: Pixabay
Slovenski vinari s Krasa tvrde da je dokumentacija koju je Hrvatska poslala u Bruxelles kako bi se za istarski teran postigao izuzetak od slovenske zaštite crnog vina s geografskim podrijetlom istog imena "djelomično krivotvorena", što argumentiraju navodom da se u Hrvatskoj 2004. godine službeno nije pravila razlika između vinove loze sorte refošk i sorte teran.

Kako je za ljubljansko "Delo" izjavio Marjan Colja, predsjednik vinarske udruge koje je slovenske argumente protiv priznavanja istarskog terana iznijela u Bruxellesu povjereniku za poljoprivredu Philu Hoganu, razlika između refoška i terana u Hrvatskoj je u pravilnik o listi kultivara vinove loze unesena tek 2010. godine, ali je Europskoj komisiji poslan pravilnik iz 2004. na koji su "nalijepljeni" podaci za 2010. godinu, kako bi se dokazalo da je teran tradicionalna sorta loze i grožđa od kojega se proizvodi istarski teran.

Slovenski proizvođači terana izvršili su snažan pritisak na svoju vladu i ustanove u Bruxellesu, a medijima su poslali i navodnu dokumentaciju da se njihov teran na kraškoj visoravni uzgajao prije više od dvije tisuće godina, te da je i rimski povjesničar Plinije stariji koji ga je zvao Pucinum navodio da dolazi iz krajeva koji su kasnije naselili Slovenci.

Slovenci teran prave iz grožđa sorte refošk, a Istrani od grožđa teran, no slovenski vinari kažu da je to genetski zapravo ista sorta, ali se njihovo vino razlikuje od svih ostalih vina koje se dobiva od refoška jer loza raste na specifičnom kraškom terenu, u zemlji s mnogo željeza, zbog čega njihov teran ima specifičan jak okus i aromu po divljim jagodama.
Iako ga jako cijene i u Sloveniji ima dobru prodaju, to je vino dosta jeftino za slovenske prilike i u podrumima u slovenskom primorju u rinfuzi se prodaje po cijeni do 2,5 eura za litru.

Čini se da su slovenski premijer Miro Cerar i njegov ministar poljoprivrede Dejan Židan u navodno krivotvorenje hrvatske dokumetacije o istarskom teranu uspjeli uvjeriti i predsjednika Europske komisije Jeana-Claudea Junckera koji boravi u službenom posjetu Ljubljani, gdje ostaje do petka.

Iako je pred dolazak u Ljubljanu, nakon što je obaviješten da njegovi domaćini uz glavnu temu - perspektive i budućnosti EU-a, s njime žele razgovarati i o problematičnom hrvatskom teranu i arbitraži, kazao da voli slovenska vina, ali da ne misli u Sloveniji o tome raspravljati sate i sate nego doznati slovenske poglede na budućnost Europe, kazao je nakon prvih razgovora da je slovenski teran koji su mu ponudili odličan, te dopustio mogućnost da se "preispita" delegirani akt Europske komisije koji je trebao stupiti na snagu sredinom godine, a predviđa izuzeće za istarski teran koji bi se u Europskoj uniji mogao prodavati pod nazivom "Hrvatska Istra - teran".

Po Junckerovim se riječima moguće opet vratiti na pitanje priznanja istarskog terana ako se pokažu točnima slovenske tvrdnje da je hrvatska dokumentacija poslana u Bruxelles doista krivotvorena.

Cerar i ministar poljoprivrede Židan tvrde kako bi cijeli proces implementacije delegiranog akta o hrvatskom teranu trebalo zaustaviti, a ako do toga ne dođe ne isključuju niti mogućnost da Slovenija tuži Europsku komisiju sudu EU-a.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje