Izvoz maline iz Srbije

Zastoj u izvozu maline globalnog karaktera, rješenje u novim tržištima

Agrovijesti
Maline Fotografija: Pixabay
Trenutni zastoj u prodaji malina je globalnog karaktera, a ne samo na razini Srbije i srpsko Ministarstvo poljoprivrede radi na tome da proizvođačima i prerađivačima, odnosno hladnjačarima, pomogne da prevladaju taj problem, izjavio je u četvrtak Predrag Lučić iz srpskog resornog ministarstva.

U tom smislu, Lučić je najavio da će u idućih sedam do 10 dana biti formirana Radna grupa u kojoj će biti predstavnici proizvođača, prerađivača, Privredne komore Srbije i Ministarstva, kako bi našli rješenje za ublažavanje problema.

Kako je dodao, problem je moguće ublažiti i prevladati traženjem novih tržišta i povezivanjem srpskih malinara sa velikim kompanijama koje se bave preradom.

Ukazao je da prethodnih mjesec dana poduzeto niz aktivnosti, među kojima je i posjeta Parizu, gdje su predstavnici ministarstva razgovarali sa njihovim menadžmentom kako bi osigurali izvoz srpske maline na parišku Veletržnicu, koja je najveća na svijetu.

„Imali smo razgovore u Rusiji, Emiratima, a sve da bismo pomogli malinarima i svima koji se bave svježim i smrnutim voćem i povrćem kako bi pronašli nova tržišta”, rekao je Lučić za Tanjug.

Lučić je ponovio da je prioritetni cilj srpskog Ministarstva upravo ulaganje u prerađivačku industriju, pošto su maline vrlo značajan proizvod Srbije, kako njena proizvodnja, tako i izvoz.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje