500 milijuna €

Završeni detalji paketa pomoći mljekarskom sektoru

Agrovijesti
Mužnja Fotografija: Thinkstock
Precizni detalji paketa pomoći u vrijednosti od 500 milijuna eura za mljekarski i ostali stočarski sektor koje je najavio povjerenik Phil Hodan u srpnju su finalizirani ovaj tjedan u dogovoru s stručnjacima zemalja članica, te će biti objavljeni u Službenom listu u narednim tjednima.

Najznačajniji elementi ovog paketa su paket potpore od 350 milijuna eura, nova EU pomoć za smanjenje proizvodnje mlijeka od 150 milijuna eura i proširena javna intervencija kao i pomoć za privatno skladištenje obranog mlijeka u prahu do kraja veljače sljedeće godine.

Povjerenik Phil Hogan je danas izjavio: „Naročito sam zadovoljan s shemom pomoći za smanjenje proizvodnje mlijeka jer ona pruža istinski europski odgovor na problem na EU tržištu. Uvjeren sam da će ova mjera značajno pridonijeti poboljšanju osjetljivosti tržišta te će se odraziti na poboljšanje cijena za europske mljekare.“

Za paket potpore od 350 milijuna eura, pravila nude opcije koje su na raspolaganju državama članicama ovisno o tome kako se odluče alocirati sredstva, uključujući uvjete koji se odnose na prihvatljivost te osiguranje da će potpora doći do poljoprivrednika koji su uključeni u aktivnosti stabilizacije tržišta i ekonomski održive prirode.

Shema od 150 milijuna eura je novi politički odgovor na situaciju na tržištu, oko koje je bilo mnogo rasprave. Ključna stvar je da će ovo biti EU shema, koja će omogućiti svakom jedinstvenom mljekaru da odluči da li u njoj želi sudjelovati – uz mogućnost plaćanja za smanjenje proizvodnje u razdoblju od listopada do prosinca, u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ovaj su tjedan definirani mnogi tehnički elementi kao što su: minimalni zahtjev (1500 kg), maksimalni zahtjev (50 posto proizvodnje u referentnom razdoblju), kazne zbog neuspjeha smanjenja proizvodnje za punu ponuđenu količinu, različiti rokovi te nadležna upravna i kontrolna pravila.

Shema će se izvesti kao „simultani pregled“, što znači da će Komisija prihvatiti sve ponude prijavljene od strane relevantnih zemalja članica prema dogovorenom roku – osim ukoliko zahtjevi prelaze količinu (1,07 milijuna tona) što odgovara raspoloživom proračunu, u kojem će se slučaju primijeniti koeficijent smanjenja. Daljnja razdoblja (za studeni-siječanj, prosinac-veljača i siječanj-ožujak) će slijediti do dostizanja volumena proračuna. Jednom kad se razdoblje završi, poljoprivrednici će imati 45 dana da dostave dokaz da su smanjili proizvodnju – nakon čega će potpora biti plaćena.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje