Razminiranje

Završeno razminiranje poljoprivrednih površina u Brodsko-posavskoj županiji

Agrovijesti
Razminiranje Fotografija: Davor Javorović/PIXSELL
Razminiranjem područja općine Gornji Bogićevci, u potpunosti su od mina očišćene poljoprivredne površine na području Brodsko-posavske županije, što je svečano obilježeno konferencijom o završetku projekta razminiranja poljoprivrednih površina, što je i prvi projekt razminiranja financiran uz potporu Europskog fonda za ruralni razvoj.

U Brodsko-posavskoj županiji razminirano je ukupno 85,7 hektara poljoprivrednog zemljišta, a spomenutim projektom u potpunosti je od mina očišćeno područje općine Gornji Bogićevci, koja je tijekom Domovinskog rata bila okupirana, piše HINA. 

"Zadovoljni smo što je proces razminiranja gotov. Od rata je prošlo 20 godina, dug je to vremenski period. Ovime će se omogućiti obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima normalan razvoj. Nažalost kao i u ostatku Hrvatske, područje općine napuštaju mladi. Od zadnjeg popisa stanovništva njih 400 otišlo je u Njemačku i druge zemlje. Oslobođenje poljoprivrednog zemljišta od mina ipak je važno za one koji ostaju kako bi mogli okrupniti svoja gospodarstva.", rekao je Pavo Klarić, načelnik općine Gornji Bogićevci. 

Minski sumnjiva područja nakon Domovinskog rata ostala su u ukupno devet hrvatskih županija, na području 71 općine i grada.  Miroslav Jarić, pročelnik županijskog upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i zaštitu okoliša, najavio je kako bi ova županija do sredine ove godine trebala biti slobodna od mina. "Za razminiranje je ostalo još 2,3 prostorna kilometra u šumi Prašnik na području općine Okučani", rekao je Jarić. 

Europska komisija odobrila je Hrvatskoj ukupno 75 milijuna eura za projekte razminiranja poljoprivrednog zemljišta. Europski  fond za ruralni razvoj pokriva 85, a preostalih 15 posto pokriva se iz fonda Ministarstva poljoprivrede. 

Tomislav Ban, pomoćnika ravnatelja Hrvatskog centra za razminiranje, kazao je kako je od 1996. u Hrvatskoj od mina stradalo 586 osoba, a 200 ih je poginulo. U istom razdoblju, na području Brodsko-posavske županije od mina je smrtno stradalo devet osoba, a njih 35 je ozlijeđeno. Ban procjenjuje da bi proces razminiranja u Hrvatskoj trebao biti okončan 2019. godine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje