NAJVAŽNIJI U REGIJI

Završio 27. Osječki proljetni sajam

Agrovijesti
Fotografija:
Dvjestotinjak izlagača iz Hrvatske, Slovenije i Srbije brojnim je posjetiteljima najznačajnijeg regionalnog poljoprivrednog sajma predstavilo najnovija tehnološka rješenja u obradi i prihrani tla, ekološki pristup u ratarskoj proizvodnji s različitim oblicima gnojidbe i unapređivačima tla, mehanizaciju za strojnu obradu, postrojenja i hale, kao i izvorne prehrambene proizvode malih proizvođača

Ni kiša ni hladan vjetar nisu omeli najznačajniji poljoprivredni sajam u regiji, 27. Osječki proljetni sajam. Kroz sva tri dana održavanja privukao je velik broj posjetitelja, izvijestili su organizatori, tvrtka Osječki sajam d.o.o. 

Osobit interes vladao je za sjemensku robu, strojeve i alate za proljetnu sjetvu. Posjetiteljima su bila dostupna i predstavljena najnovija tehnološka rješenja u obradi i prihrani tla, ekološki pristup u ratarskoj proizvodnji, različitim oblicima gnojidbe i unapređivačima tla, mehanizacije za strojnu obradu, postrojenja i hale u poljoprivrednoj proizvodnji,  proizvoda i usluga obrtničkih radionica, graditeljstvo, stanovanje, prehrana i roba široke potrošnje.  

Posjetitelje je kvalitetom i raznolikošću privukla izvrsna ponuda domaćih autohtonih proizvoda malih proizvođača hrane i uporabnih predmeta, kakvi se samo na ovakvim manifestacijama mogu kupiti. Degustacije, prezentacija i prodaja po sajamskim cijenama dodatno su pospješili prodaju na iznimno bogatim i raznovrsnim izložbenim prostorima. 

Sajamsku priredbu u pratnji brojnih uzvanika,  predstavnika Ministarstva poljoprivrede – državnog tajnika Željka Kraljička , predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca, dožupana Osječko-baranjske županije Gorana Ivanovića, predstavnika Grada Osijeka Drage Šerića i predsjednika HGK ŽK Osijek Zorana Kovačevića i predsjednika HOK OK Osječko-baranjske županije Darka Kneževića, te konzularnih predstavnika susjednih zemalja i asocijacija,  otvorio je pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Damir Juzbašić.

Podrška poljoprivrednoj proizvodnji i lokalnim proizvođačima, ove godine je iskazana aktivnim sudjelovanjem Ministarstva poljoprivrede kroz stručno savjetovanje i direktnu komunikaciju s posjetiteljima. 

Da je sajam mjesto susreta ponude i potražnje, nužno potreban alat u tržišnoj komunikaciji, vidjelo se po brojnim kontaktima, razgovorima i sklopljenim poslovima upravo na 27.  Osječkom proljetnom sajmu i 21. Obrtničkom sajmu, ističu organizatori.  Prednost organiziranog nastupa i predstavljanja gospodarstvenika iskoristili su gospodarstvenici predvođeni HGK Županijskom komorom Osijek, HOK Obrtničkom komorom Osječko-baranjske županije, HOK Obrtničkom komorom Međimurske županije, Udruženja obrtnika Osijek, Udruženja obrtnika  Vinkovci, Grada Vinkovaca,  Općine Antunovac, Općine Semeljci i Općine Petrijevci. 

Na sajmu je u okviru 21. Obrtničkog sajma, pod pokroviteljstvom HOK i HOK OBŽ i Udruženja  obrtnika Osijek, nastupilo 33 obrtnika Osječko-baranjske županije. Osim obrtnika županije domaćina, na sajmu su nastupili i obrtnici Vukovarsko-srijemske županije pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Udruženja obrtnika Vinkovci, obrtnici Međimurske županije pod pokroviteljstvom OK Međimurske županije, te preostali obrtnici iz ostalih hrvatskih županija. Sveukupno 50-tak obrtnika svoje je robe i usluge predstavilo na sajmu. 

Na sajmu je sudjelovalo dvjestotinjak izlagača. Osim izlagača iz naše zemlje, na sajmu su direktnim učešćem sudjelovali i izlagači iz Slovenije i Srbije.

27. Osječki proljetni sajam svojom ponudom i interesom posjetitelja dokazuje neupitni položaj na kalendaru značajnih poljoprivrednih sajmova. Sajamski prostor i uvjeti izlaganja, još jednom su potvrdili nužnost i opravdanost rješavanja novog sajamskog prostora s potrebnom infrastrukturom u okviru gospodarstvenog centra čija je izgradnja najavljena, u kojem će se ovakve sajamske priredbe održavati na  način koji će izlagačima i posjetiteljima pružiti sve potrebne uvjete za neometanu tržišnu komunikaciju i  promociju, ističu organizatori Sajma.