Širenje epidemije

Zbog afričke svinjske kuge u Rumunjskoj ubijeno 350.000 svinja

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
Otkriveno više od 1000 slučajeva AKS. Za širenje bolesti odgovorne divlje svinje i nelegalan transport mesa. Za nadoknadu štete za oko 6.000 vlasnika svinja iz proračuna 16 milijuna dolara

Od srpnja 2017. do listopada 2018. godine u Rumunjskoj je otkriveno više od 1.000 slučajeva afričke svinjske kuge, od  toga 15 u komercijalnom uzgoju svinja.

Do danas je kroz mjere kontrole i suzbijanja bolesti ubijeno 350.000 životinja, od toga čak 80 posto iz komercijalnog uzgoja. Broj ubijenih svinja iznosi sedam posto broja zaklanih u klaonicama ttijekom 2017. godini. Da bi se spriječilo daljnje širenje bolesti ograničeno je kretanje svinja što je dodatno zabrinulo farmere u Rumunjskoj. Naime, zbog novonastale situacije trgovci u Rumunjskoj sve više se okreću nabavci uvozne svinjetine.

Posljednjih mjeseci bolest se pojavila na sjeverozapadu zemlje na farmama na kojima se svinje drže na otvorenom i populaciji divljih svinja, ali najviše registriranih slučajeva ima na jugoistoku gdje je bolest registrirana i na komercijalnim farmama. Do sada je na ime nadoknade štete za oko 6.000 vlasnika svinja iz proračuna Rumunjske izdvojeno 16 milijuna dolara.

Smatra se da su za izazivanje bolesti odgovorne divlje svinje, ali i ilegalna trgovina mesom na relaciji Rumunjska i Ukrajina. Sumnja se i na transportna sredstva, zaraženu hranu, pogotovo kada je u pitanju izbijanje zaraze u dvorištima. Dodatno otežava stvar to što je u dijelu Rumunjske pogođenom ovom bolešću zabranjen lov na divlje svinje.

Prognozira se da će u idućem razdoblju opadati broj svinja u ovoj državi, a pala je i cijena žive vage što je vjerojatno posljedica toga što su mnogi mali farmeri  ponudili svoje svinje na prodaju. Komercijalne farme u želji da zaštite svoju proizvodnju predlažu niz strogih mjera. Između ostalog zalažu se za zabranu držanja svinja na otvorenom, zabranu klanja u nekomercijalnim objektima i slično.

Svinjogojski sektor u Rumunjskoj već sad trpi ozbiljne posljedice jer je uvoz svinjetine u ovu zemlju u kratkom roku povećan za 18 posto, izgubili su pristup kineskom tržištu, a iako još uvijek izvoze na tržište EU količine su znatno smanjene. Najveći pad izvoza svinjetine iz Rumunjske zabilježen je prema Velikoj Britaniji, Nizozezmskoj, Bugarskoj i Španjolskoj.