PRODAJA TRAKTORA U PRVOM POLUGODIŠTU

Zbog EU fondova „eksplodiralo“ tržište rabljenih, starih traktora – registrirano ih čak 2125

Agrovijesti
IMT traktor Fotografija: Poslovni dnevnik
„U prvih 6 mjeseci ove godine prvi puta je registrirano čak 2125 komada rabljenih traktora. To je gotovo 2,3 puta više nego u istom razdoblju prošle godine i gotovo duplo više od ukupnih godišnjih brojki u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Tu je najviše registriranih traktora iz Istočne Europe odnosno s Istoka, ističe Dominković.

U prvom polugodištu ove godine ukupno je, pri stanicama za tehnički pregled u RH novoregistrirano 939 traktora što je za 380 komada ili čak 68 posto više nego lani kada je također zabilježen veliki porast u odnosu na isto razdoblje nekoliko prethodnih godina.

Može se konstatirati da se tržište novoregistriranih traktora po broju prisutnih brendova stabiliziralo te se i dalje očekuje porast prodaje novih traktora u RH, kaže dopredsjednikom Udruge prodavatelja poljoprivredne mehanizacije i opreme u RH i direktorom Poljoopskrbe Međunarodne trgovine, Franjo Dominković.

Dodaje kako je zabrinjavajuće što je u prvoj polovici ove godine tržište rabljenih traktora u RH „eksplodiralo“.

„U prvih 6 mjeseci ove godine prvi puta je registrirano čak 2125 komada rabljenih traktora. To je gotovo 2,3 puta više nego u istom razdoblju prošle godine i gotovo duplo više od ukupnih godišnjih brojki u razdoblju od 2014. do 2017. godine. Tu je najviše registriranih traktora iz Istočne Europe odnosno s Istoka, ističe Dominković.

Objašnjava kako su najbrojniji traktori IMT kojih je registrirano čak 412 komada, a ovi se traktori ne proizvode već pet godina od kada je tvornica u Beogradu bankrotirala.

Isto tako je registrirano više traktora iz tvornica koje su davno prestale proizvoditi traktore, kao npr. rumunjski Univerzal (registrirano 39 komada), poljski Ursus (86 kom), Renault iz Francuske (52 kom) te naši Torpedo (71 kom) i čak 79 traktora Tomo Vinković.

„I nas poznavatelje tržišta traktora u Hrvatskoj iznenadila je količina „uvezenih“ traktora u prvih 6 mjeseci ove godine. Iako su podaci Agronomskog fakulteta, koji je ovlašten izdavati dozvole za uvoz rabljenih traktora, to najavljivali. Iz tih podataka za 2017. i 2018. godinu razvidno je da je prosječna starost tih traktora preko 20 godina, a dosta ih je starosti iznad 35 godina pa čak do iznad 50 godina, kaže Dominković.

Prema njegovim riječima to su uglavnom traktori koje nabavljaju mali poljoprivrednici iz bespovratnih potpora iz EU fondova od 15.000 eura.

Mi i dalje tvrdimo da je to štetno i za poljoprivrednike i za RH ukupno. I da nismo dužni zbog EU potpora čistiti ni EU skladišta rabljene mehanizacije, niti ona izvan EU, kaže Dominković.

U udruzi naglašavaju kako je, ako se ne može potpuno zabraniti uvoz ili nabava na EU tržištu rabljenih traktora onda je hitno potrebno ograničiti godine starosti i to do 5 godina. To bi pomogli i dvojici hrvatskih proizvođača traktora u prodaji na domaćem tržištu.

Dominković ističe kako je pozitivno što raste prodaja novih traktora, na što je prije svega utjecalo korištenje potpora iz Programa ruralnog razvoja. I kad se izuzmu novoregistrirani Belarus traktori, kojih je u prvih šest mjeseci ove godine „registrirano“ čak 335 komada, prisutan je trend značajnog porasta.

Kod uspoređivanja pojedinih brendova vidljivo je da najveću količinu novoregistriranih traktora čine traktori proizvedeni u zapadnoj Europi odnosno u EU. Pri tom su na čelu John Deere sa 114 komada i slijede ih Deutz sa 68 komada zatim Lamborghini sa 63 komada te New Holland s 44 traktora. Mnogo brendova je dostiglo i prestiglo prodane količine u najboljim godinama uglavnom u 2008. i 2009. godini. Kao npr. već prethodno spomenuti brendovi ali i npr. Claas, Carraro, Steyr i Valtra, ističe Dominković.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje