WHO

Zbog izloženosti onečišćenom zraku godišnje umre 7 milijuna ljudi

Agrovijesti
Onečišćenje zraka Fotografija: Ivica Galović/PIXSELL
Po najnovijim podacima čak 90 posto stanovnika svijeta udiše zrak prepun visoke razine štetnih onečišćivača.

Svake godine od posljedica izloženosti onečišćenom zraku umre oko sedam milijuna ljudi, novi su podaci Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). 

Od posljedica zagađenja okoliša ili zagađenja zraka u 2016. godini je umrlo 4,2 milijuna stanovnika našeg planeta, a onečišćenje zraka u zatvorenom prostoru čiji su uzrok goriva i zastarjela tehnologija, prouzročilo je 3,8 milijuna smrti u istome razdoblju, stoji u izvješću WHO-a objavljenom u srijedu. 

Oko 7 milijuna smrti godišnje pripisuje se lošoj kvaliteti zraka u otvorenim i zatvorenim prostorima, što je čini četvrtom najvećom prijetnjom ljudskome zdravlju na svijetu, iza visokoga krvnog tlaka, prehrambenih rizika i pušenja.

Slični podaci vrijede i za dvije prethodne godine. 

Razina onečišćenja zraka i dalje je opasno visoka u mnogim dijelovima svijeta, stoji u novoj studiji WHO-a. Po najnovijim podacima čak 90 posto stanovnika svijeta udiše zrak prepun visoke razine štetnih onečišćivača. To su čestice koje lebde zrakom, a sadrže kiseline, metale, tlo i prašinu, poput sumporova dioksida i dušikova oksida. 

Više od 90 posto smrtnih slučajeva povezanih s onečišćenim zrakom događa se u državama s niskim i srednjim prihodima, većinom u azijskim i afričkim zemljama, a slijede ih zemlje s niskim i srednjim prihodima u istočnoj sredozemnoj regiji, u Europi te u Južnoj i Sjevernoj Americi. 

"Onečišćenje zraka svima nam predstavlja prijetnju, no najveći je teret na najsiromašnijim i najmarginaliziranijim državama", rekao je direktor WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus. 

"Neprihvatljivo je da više od 3 milijarde ljudi, među kojima su većinom žene i djeca, i dalje svakodnevno udiše opasan i zagađen zrak u kućanstvima. Ondje se griju na stare i neispravne peći koje im koriste i kao kuhala, a nerijetko koriste i neefikasne štednjake na biomasu. Ako ne poduzmemo hitne korake nikada nećemo uspjeti postići održivi razvoj", upozorio je Ghebreyesus. 

WHO navodi da onečišćenje zraka predstavlja kritičan rizični faktor za razvoj nezaraznih bolesti te uzrokuje četvrtinu svih smrtnih slučajeva odraslih osoba od srčanih bolesti, 25 posto smrti od moždanih udara, 43 posto smrtnih slučajeva koje uzrokuje kronična opstruktivna bolest pluća (COPB) i 29 posto smrti od raka pluća.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje