11. MEDNI SAJAM

Zbog kiše bez paše bagrema

Agrovijesti
Med Fotografija: Thinkstock
Predstavili su matičnu mliječ, vosak i druge proizvode od meda, čak i medenu pitu

Medna tradicija našičkog kraja predstavljena je u sklopu proslave Dana grada Našica na Trgu Franje Tuđmana, gdje je održan 11. Medni sajam. Sajam već godinama okuplja pčelare iz Našica i okolice, a organizira ga Pčelarska udruga Pčela Našice. Uz svima poznati proizvod pčela, med, pčelari su predstavili matičnu mliječ, vosak, ali i druge proizvode od meda, čak i poznatu medenu pitu. Iako je temperatura u gradu skočila iznad 30 stupnjeva, posjetitelja je bilo, ali ne onoliko koliko su organizatori priželjkivali, piše Glas Slavonije.

- Na ovogodišnjem, 11. Mednom sajmu sudjelovalo je devet izlagača, a sajam je trajao od osam ujutro do podneva. Predstavili smo med i sve proizvode na bazi meda i od pčela, jer cilj je ove manifestacije prikazati sugrađanima, ali i njihovim gostima, našu ponudu - rekao je Željko Špoljarić, predsjednik udruge Pčela, te dodao kako je ove godine svibanj bio pun kiše, što baš nije pogodovalo pčelarstvu.

- Ostali smo bez naše glavne paše, bagrema, no nadamo se da će se vrijeme popraviti, odnosno da ove vrućine neće biti baš cijelo ljeto. Što se tiče bolesti, obišla nas je, no ipak su tragovi pronađeni u dvije košnice jednog pčelara, i to na rubnim dijelovima našeg područja, no to je sanirano. Ispred nas je ljeto, pčele su se izrojile, pa je pred nama vrlo radno doba godine kako bismo obnovili pčelinji fond - dodao je predsjednik udruge, koja raspolaže s 5500 košnica i ima više od 100 članova. Uz druge predstavnike, Mile Ćupurdija bavi se pčelarstvom od 2006., a razvijao se vrlo brzo, pa danas ima više od 200 košnica.

-Proizvodimo uglavnom med, a ovog ljeta ćemo pokušati i nešto s peludom, pa i matičnom mliječi. Na našem OPG-u rade svi članovi obitelji, pa iako je ovo bilo zamišljeno kao hobi, sad se to pretvorilo u pravi posao - rekao je Ćupurdija te zaključio da med nije aktualan za ovo, ljetno, vrijeme, jer ga ljudi uglavnom koriste u vrijeme viroza, zimi.

 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje