Afrička svinjska kuga

Zbog kolinja dodatne preventivne mjere

Agrovijesti
Svinje Fotografija: Pixabay
S obzirom na to da dolazi vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik od izbijanja afričke svinjske kuge. Stoga je Ministarstvo donijelo dodatne mjere preventive pa će sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH.

U Ministarstvu poljoprivrede održan je sastanak na kojem su detaljno raspravljene mjere koje Ministarstvo poduzima i namjerava poduzeti u narednom razdoblju, radi ranog otkrivanja i sprječavanja unosa virusa Afričke svinjske kuge (ASK) u Hrvatsku.

Na sastanku su sudjelovali proizvođači i predstavnici sektora svinjogojstva, Hrvatski veterinarski institut, Hrvatska veterinarska komora i Hrvatski lovački savez te je usvojeno nekoliko zaključaka.

S obzirom na to da dolazi vrijeme tradicionalne svinjokolje i prometovanja mesom svinja i živim svinjama, dodatno se povećava rizik od izbijanja afričke svinjske kuge. Stoga je Ministarstvo donijelo dodatne mjere preventive pa će sva gospodarstva koja ne udovoljavaju minimalnim biosigurnosnim uvjetima odrediti provedba mjere zabrane stavljanja u promet živih svinja na cjelokupnom teritoriju RH. Klanje životinja na vlastitom gospodarstvu te premještanje živih svinja bit će dozvoljeno samo uz prethodan klinički pregled životinja od strane ovlaštene veterinarske organizacije ukoliko prije istih ovlaštena veterinarska organizacija provede klinički pregled životinja. Pregled nije potrebno provoditi ukoliko se žive svinje otpremaju s gospodarstva izravno na klanje u odobreni objekt.

Nastavlja se akcija odstrela divljih svinja. U Ministarstvu navode kako je Europska komisija odobrila Hrvatskoj financijska sredstva za selektirani odstrel ženskih grla divljih svinja na cijelom području RH, a financijski poticaj moguće je ostvariti od 31. prosinca 2019. U lovištima koja se nalaze na granici RH sa Srbijom i Bih uvodi se aktivno nadziranje odstrijeljenih divljih svinja kao i aktivan nadzor domaćih svinja na svim gospodarstvima na kojima se svinje drže na otvorenom.

Isto tako, Ministarstvo poljoprivrede planira uvođenje novčane nagrade građanima za dojavu o lokaciji uginule divlje svinje. U cilju olakšavanja dojave otvorit će se besplatna telefonska linija te mail adresa na koju će se zaprimati informacije, a izdat će se i Uputa o biosigurnosti u slučaju nalaska lešine.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje