ŠIRENJE PANIKE

Zbog koronavirusa nije zabranjen kontakt s domaćim životinjama

Agrovijesti
Fotografija:
Iz Hrvatske poljoprivredne komore upozoravaju na nepotrebno širenje panike i netočne informacije kako je zbog koronavirusa zabranjen doticaj s domaćim životinjama

Hrvatska poljoprivredna komora upozorava kako je nepotrebno širiti paniku vezano za pojavu koronavirusa i netočne informacije oko toga kako je zabranjen kontakt s domaćim životinjama, objavljeno je u priopćenju poljoprivrednicima.

Hrvatska poduzima sve mjere preventivne zaštite sukladno preporukama te naputcima Zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva i Svjetske zdravstvene organizacije, a provode se i pojačane higijenske i sanitarne mjere u lancu opskrbe, u prodavaonicama i uredskim prostorima te su uvjereni kako u Hrvatskoj ne treba stvarati dodatnu paniku, ističu u HPK.


Pozivamo nadležne institucije, posebice Upravu za veterinarstvo i veterinarske inspektore, da dodatno pojasne načine na koji ovaj virus ima utjecaj na rad i kontakt stočara s domaćim životinjama. Mediji prenose kako je zabranjen kontakt sa životinjama što ima negativan utjecaj i stvara strah kod domaćih stočara, proizvođača koji nemaju dovoljno informacija na koji način pojava koronavirusa u Hrvatskoj može imati utjecaj na životinje i rad s njima“, izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.


Dodaje kako je poljoprivrednicima potrebno više konkretnih informacija oko mjera zaštite pri radu sa životinjama, ali i svim drugim aspektima vezano za ovaj virus i proizvodnju odnosno distribuciju hrane kako se ne bi stvarala dodana panika kod poljoprivrednih proizvođača.


Iz Ministarstva poljoprivrede potvrdili su kako ne postoji bojazan od širenja zaraze koronavirusom preko kontakta sa životinjama. Trenutno nema dokaza da se kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu zaraziti novim koronavirusom 2019 (COVID-19), niti postoje dokazi da kućni ljubimci ili druge domaće životinje mogu biti izvor zaraze ljudi s COVID-19, stoji u priopćenju Ministarstva.


U preporukama koje je izdalo Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo za opću javnost, podsjećaju na pridržavanje preporuka općih mjera zaštite u koje svakako ulazi pranje ruku nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima.

Navedeno je u skladu sa standardnim općim preporukama izdanim od strane Svjetske zdravstvene organizacije (WHO-a) za sprječavanje širenja infekcija, što uključuje redovito pranje ruku, prekrivanje usta i nosa laktom pri kašljanju i kihanju te izbjegavanje bliskog kontakta s bilo kime tko pokazuje simptome respiratornih bolesti poput kašljanja i kihanja. Prema općim dobrim praksama sigurnosti hrane, sa sirovim mesom, mlijekom ili organima životinja treba postupati pažljivo, kako bi se izbjegla potencijalna križna kontaminacija nekuhanom hranom.

Bez obzira na neizvjesnost u vezi s podrijetlom virusa COVID-19,
potrebno je, kao i inače, redovito primjenjivati opće higijenske mjere. To uključuje redovito pranje ruku sapunom i pitkom vodom nakon kontakta s životinjama i životinjskim proizvodima, kao i izbjegavanje dodirivanja očiju, nosa ili usta te izbjegavanje kontakta s bolesnim životinjama ili pokvarenim životinjskim proizvodima. Navedena preporuka ne uključuje dodatne mjere osim uobičajenih mjera higijene.

Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prati informacije koje o istom objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja (OIE) te će u slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome odmah obavijestiti javnost.