POSLJEDICE

Zbog krize u Agrokoru 'kralju banana' prihodi pali 27 posto?

Agrovijesti
Banane Fotografija: Pixabay
Prije nego što je Agrokor preuzeo Mercator Rastoder i Todorić potpisali su ugovor vrijedan između 70 i 100 miliona eura godišnje.

Slovenskom poduzetniku Izetu Rastoderu poslovi s bananama značajno su se smanjili prošle godine, na što su utjecali i problemi najveće hrvatske tvrtke Agrokor i njegovog trgovačkog lanca Konzum, piše ljubljanski Dnevnik.

Neposredno prije nego što je Agrokor preuzeo Mercator 2014., Rastoder i Agrokor potpisali su ugovor o suradnji vrijedan između 70 i 100 miliona eura godišnje. Prihodi od prodaje Rastodera pali su sa 146,7 milijuna eura u 2015. na 107,7 milijuna eura u prošloj godini ili 27 posto. Pritom je pad prodaje banana iznosio oko 30 posto. Godine 2015. tvrtka je prodala 11,66 milijuna kutija banana, a prošle godine 8,06 milijuna. I neće biti iznenađenje ako se pad poslovanja "kralja banana", po nekim analitičarima šestog najvećeg trgovca tim voćem na svijetu, nastavi i ove godine. 

Povlačenje u Europu

Na pitanje što je dovelo do pada prodaje, kao i niz drugih pitanja, uključujući i koliko duguju Agrokor i Konzum, kompanija Rastoder nije odgovorila, jer direktor Izet Rastoder ne odgovara na pitanja. Godišnje izvješće o poslovanju Rastodera prošle godine otkriva da su niži prihodi u prvom redu posljedica manje potražnje za bananama na tržištima Bliskog istoka zbog rata, te se kompanija povukla na sigurnija europska tržišta i smanjila kupljene količine. "Iako smo u 2015. prodajom trećim zemljama zaradili 93 milijuna eura prošle godine zaradili smo 40 milijuna eura manje", stoji u godišnjem izvješću kompanije Rastoder. Prodaja na domaćem tržištu ostala je na istoj razini kao i prethodne godine, na tržištu EU je povećana za šest posto.

Od ukupnih prihoda, prodaja na domaćem tržištu donijela je 22 posto, 29 posto na tržištima EU-a, a 49 posto banana kompanija prodaje na trećim tržištim. Prodaja banana Rastoderu je prošle godine donijela 93 posto prihoda. Uz banane, Rastoder prodaje limun, naranče i ostalo voće i povrće. Prodaja banana može biti vrlo isplativ posao, što je Rastoder pokazao prošle godine kada je zabilježio rekordnu dobit od 4,4 milijuna eura. U 2015. godini, kada su prihodi iznosili 146,7 milijuna eura, dobit je iznosila samo 224 tisuća eura, a godinu dana ranije uz prihod od 129,3 milijuna eura, dobit je bila 823.000 eura. Rastoder godišnje proda oko 16 milijuna kutija banana marke Derby, većinom u području srednje i jugoistočne Europe.

Prije dvije godine Rastoderova tvrtka je u BiH otvorila novi distribucijski centar za svježe voća i povrće. Kako je najavljeno, iz centra neće samo opskrbljivati BiH tržište bananama, nego želi i okupiti sve male proizvođače voća i povrća u BiH i njihove proizvode ponuditi tržištu u regiji i Europskoj uniji. Kao što je navedeno u godišnjem izvješću, kompanija Rastoder je prošle godine zaključila da će produktivnost u većini zemalja izvoznica banana porasti ove godine. Zato su smanjili broj ugovora s dobavljačima u Ekvadoru, tako da se izbjegne izlaganje negativnom utjecaju u slučaju proizvodih viškova u drugoj polovici godine, kada cijene na otvorenom tržištu mogu biti znatno niže od ugovorenih. Takva strategija rezultirala je očekivanim rezultatima u drugoj polovici godine, iako Rastoder financira svoje poslovanje uglavnom zaduživanjem. 

Suradnja s Miškovićem

Osim prodaje voća na veliko, Rastoder se bavi posredovanjem u prometu nekretninama. Taj posao započeo je krajem 2014. godine, kada je od tvrtke S1 u stečaju kupio gradilište u Ljubljani s važećom građevinskom dozvolom i projektnom dokumentacijom. Nekoliko mjeseci kasnije, u ožujku 2015., zemljište je preprodao srpskoj kompaniji Delta Holding u vlasništvu Miroslava Miškovića. Delta Holding je u središtu glavnog slovenskog izgradila hotel Intercontinental. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje