OTKUP VOĆA

Zbog niske cijene u otkupu u BiH propadaju ogromne količine šljive

Agrovijesti
Šljive Fotografija: Pixabay
Predstavnici brčanskog Udruženja poljoprivrednika apelirali su da im vlast distrikta pomogne u vezi s rješavanjem problema otkupa šljive, koja propada zbog nemogućnosti plasmana.

Predsjednik Udruženja Slavko Blažević rekao je na konferenciji za novinare kako problem u vezi s otkupom predstavlja i cijena od 25 do 30 feninga, koju Bosnaplod nudi za kilogram šljive, te kako se voćari ne mogu uklopiti u ovu cijenu.

- Privatnici tvrde kako mogu uvesti šljivu za 25pfeninga, a naši farmeri se ovakvim poticajima ne mogu nikako uklopiti u takvu cijenu. Oni su u velikome minusu. Vlada mora ponuditi  voćarima neki regres, kako bi bili spašeni, dodao je Blažević.

Potpredsjednik brčanskog udruženja Teufik Husić kaže kako im je na početku rečeno da će Bosnaplod otkupiti sav urod. 

-Pravljeni su ugovori o tome koliko imam vagona i koje sorte šljive. Rečeno je da će cijena biti kao na burzi, ali sada ispada da nema ni burze te da oni sada neće bosansku šljivu. A ja garantiram kako nema šljive bolje kvalitete, naveo je Husić.

Poljoprivrednici kažu kako ne mogu čekati da berba počne jer šljiva svakim danom sve više propada, a vlast je jedina koja im može pomoći.

- Čačanka je propala 90 posto. Sada u vrtovima šljiva propada i ne znamo što još možemo uraditi. Problem je što šljiva trune, a imam informacije kako je Bosnaplod još ni za 10 dana neće brati jer smatraju da je zelena. Za 10 dana šljive više neće biti, istakao je Husić.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje