Pad dohotka

Zbog ruskih sankcija pada dohodak njemačkih i austrijskih poljoprivrednika

Agrovijesti
Novčanice eura Fotografija: Pixabay
Dohodak prosječne farme u Njemačkoj pao je za 35 posto u odnosu na 2014. godinu, odnosno spustio se na 43.300 eura. Zbog zabrane izvoza voća i povrća izgubljen je prihod njemačkih poljoprivrednika od oko 1 milijarde eura

Njemačka udruga poljoprivrednika (DBV) objavila je kako je 280.000 poljoprivrednika i poljoprivrednih tvrtki u Njemačkoj osjetilo drastičan pad cijena i dohotka u sezoni 2014/2015, te procjenjuju da će se taj pad nastaviti. Predstavljajući svoje godišnje poljoprivredno izvješće, DBV je objavio kako je dohodak prosječne farme pao za 35 posto u odnosu na 2014. godinu, odnosno da se spustio na 43.300 eura. 

"Pad prihoda podsjeća na kriznu 2008. i 2009. godinu", rekao je predsjednik DBV-a Joachim Ruckwied. 

Ruckwied pad prihoda poljoprivrednika pripisuje ruskom embargu odnosno zabrani izvoza europskih proizvoda koji je uveden prije dvije godine. "Zbog zabrane izvoza voća i povrća izgubljen je prihod njemačkih poljoprivrednika od oko 1 milijarde eura."

Osim toga, zabrana izvoza na veliko rusko tržište izazvala je i preveliku ponudu na europskim tržištima i dovela do manje potražnje. Prema analizi DBV-a, zarada njemačkih proizvođača mlijeka upola je manja nego u 2014. godini, dok su proizvođači mesa, žitarica i povrća pretrpjeli pad prihoda od oko 25 posto. Pritisak velikih trgovačkih lanaca na snižavanje cijena dodatno je utjecao na probleme seljaka. Ova organizacija javno je pozvala vladu da spriječi daljnju koncentraciju tržišne snage u rukama trgovaca, te da radi na ukidanju embarga na izvoz u Rusiju.

Loše stanje i u Austriji

Prošla godina bila je najteža u proteklih nekoliko desetljeća i za austrijske poljoprivrednike, koji su pretrpjeli posljedice suše i sankcija EU prema Rusiji. "Suša, izuzetno niske cijene svinjskog mesa i mlijeka, kao i embargo na izvoz poljoprivrednih proizvoda iz EU koje je Rusija uvela kao odgovor na sankcije Unije, nanijeli su veliku štetu austrijskim poljoprivrednicima", izjavio je predsjednik Saveza poljoprivrednika (Bauernbund) Jakob Auer. "To je bila jedna od najtežih godina u posljednjih više desetljeća. Poljoprivrednici još uvijek mogu trpjeti, ali ako se ovako nastavi, bit će dramatično", upozorava on u izjavi za agenciju APA.

Suša je austrijskim poljoprivrednicima napravila štetu u visini od oko 175 milijuna eura. Posljedice su se posebno osjetile na površinama pod kukuruzom, krumpirom i bundevom. Bauernbund planira tijekom prve polovice 2016. godine provesti niz akcija s ciljem da se ukaže na kvalitetu austrijskih poljoprivrednih proizvoda kako bi se potaknula domaća potrošnja.

Auer je također apelirao i na trgovce - vlasnike lanaca supermarketa, ali i na prehrambenu industriju da odustane od politike niskih cijena za poljoprivredne proizvode. Očekuje od austrijske vlade da ubrza pokretanje najavljene Agencije za izvoz, koja bi trebala olakšati proceduru za izvoz poljoprivrednih proizvoda i otvarati nova tržišta za austrijske poljoprivredne i prehrambene proizvode.

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje