OSNOVANO POVJERENSTVO ZA MANDARINE

Zbog ruskog embarga, mandarine i na štandovima

Agrovijesti
Neretvanske mandarine Fotografija: Ivo Čagalj/PIXSELL
Inicijativa je da proizvođači mogu samostalno prodavati svoje voće

Odlukom dubrovačko-neretvanskog župana Nikole Dobroslavića, osnovano je i imenovano Povjerenstvo za mandarine kao savjetodavno tijelo u pitanjima od općeg značaja za uzgoj i plasman mandarina u dolini Neretve. Povjerenstvo u devetočlanom sastavu broji predstavnike Dubrovačko-neretvanske županije, Razvojne agencije DUNEA, Jedinice lokalne samouprave iz doline Neretve, Hrvatskog centra za poljoprivredu, hranu i selo, te predstavnike proizvođača i otkupljivača mandarina.

Većina na europskom tržištu

Očekivani urod neretvanskih mandarina ove godine je oko 60.000 tona, a zbog izostanka kvota Europske komisije te produljenja ruskog embarga na uvoz hrane iz zapadnih zemalja, pojavile su se poteškoće u prodaji mandarina. Stoga je jedna od aktivnosti Povjerenstva za mandarine u suradnji s Leader mrežom RH inicijativa da se proizvođačima iz doline Neretve osigura samostalan plasman mandarina na javnim površinama jedinica lokalne samouprave diljem Hrvatske, predviđenim za prodaju sezonskog voća i povrća.

Za realizaciju ove inicijative zadužen je Županijski Upravni odjel za gospodarstvo i more sa sjedištem u Opuzenu. Svi proizvođači zainteresirani za ovu inicijativu mogu se obratiti savjetniku u Upravnom odjelu za gospodarstvo i more Čedi Vučkoviću, koji će ih uputiti u u detalje vezane za plasman mandarina i povezivanje s tržištem.

– Oko 60 obitelji koje se bave uzgojem mandarina u Neretvanskoj dolini ove godine ima odličan urod. Većina od oko 60.000 tona mandarina završit će na europskom tržištu, dok će oko 12.000 tona biti prodano na tržištu zemalja u okruženju, a 15.000 tona bit će na policama hrvatskih trgovina. Naša je želja da putem povjerenstva, te na ostale načine pomognemo u dobivanju oznake izvornosti za hrvatske mandarine kako bi se na tržištu EU znalo da postoje naše neretvanske mandarine – kazala je Melanija Milić, ravnateljica DUNEA-e.

Više novca za ulaganje

Proizvođačima koji mandarine prodaju po otkupnoj cijeni od dvije do tri kune za kilogram pokušavaju pomoći da dobiju veću otkupnu cijenu kako bi mogli ulagati u nove nasade i tehnologiju i promociju, poput novog originalnog pakiranja. Centar kompetencija za citruse koji bi bio i mjesto multidisciplinarnog istraživanja i inovacija, projekt je koji je aplicirao za EU sredstva i mogao bi pomoći Neretvanskoj dolini u razvoju proizvodnje mandarina.

Proizvođačima, koji procjenjuju da će oko 6000 tona mandarina biti tržišni višak, potrebna je pomoć u distribuciji tih količina ovog iznimno zdravog citrusa. Zato vjeruju u državu da će pomoći i osigurati nacionalne potpore za višak putem donacija ili sličnih akcija, budući da su ove godine ukinute izdašne potpore iz EU zbog ruskih sankcija. 

Samo registrirani korisnici mogu komentirati
Prijavi se ovdje